Lehevaatamisi kokku

reede, 12. aprill 2019

Aprilli keskpaik

Aprillist on kohe pool läbi saamas ja ilmad on meil nagu igal kevadel. On sooja ja külma, vihma ja päikest, sekka lund ja rahet. Täpselt nii nagu igal aastal, mitte midagi uut. Kuigi paar viimast päeva on olnud ikka vägagi külmad. Eile öösel langes külmakraad -4,4 peale. Maapind sulab alles lõunaks, varjulistes kohtades ei sulagi. Loodus on hetkeks seisatanud ja uue sooja ootuses.
Sel aastal murdsin küll endale antud lubadust, et enne maikuud ühtegi istutusala ei kobesta. Kuna ilmad olid ju vahepeal juba nii soojad ja mõnusad, siis mina ei suutnud vastu panna. Kogu aiale ei ole suutnud küll ringi veel peale teha, aga palju ei ole ka jäänud.

Mõned sibulikud on juba oma kevadteatri lõpetanud ja mõned alles alustavad.




Danfordi iirised on küll väga pika õitseajaga. Nüüd hakkavad vaikselt hääbuma.



Võrkiiriseid on igat masti :)




Sellised augud on igapäevane nähtus. Ainult et kedagi ei ole ma sealt sisse ega ka välja kunagi liikumas näinud, ometi augud aina tekivad.



Kolmiklilled on varsti puhkemas, sel kevadel paistavad kõik nad väga hea tervise juures olevat.



Suurem osa lumeroosidest on õied juba avanud, aga üks roheliseõieline nimetu alles nuputab.



Siin on üks selle kevade murekoht. Need kolm ebajasmiini 'Compactus' olid nii meeletult laienenud, et esialgne plaan oli nad välja juurida. Aga kuna ajapuudus on kogu aeg kui sabarakk, siis otsustasin täna nende mõõtmeid lihtsalt vähendada. Kõik oksad, mis maad puudutavad, olid juured alla võtnud ning moodustanud uue põõsakese vana põõsa alla. Ja just nii nemad laienevad. Õnneks tulid need noored põõsad  mullast kergelt välja ja seega sain põõsaste ümbermõõdud tunduvalt väiksemaks. Kõige suuremat lisaks pügasin natuke. Eks see oma lohakus ole, et ma ei ole viitsinud igal kevadel põõsa alust korralikult puhastada. Tegelikult oleks nad väga head hekitaimed, piirata on vaja ainult laiust, väga kõrgeks nad ei kasva. Samuti on põõsad väga tihedad. Juurimine jääb ära ja ruumi jätkub ka naabritele.



Minu lookleval forsüütial, vanust ehk 10 aastat, on kõrgust meeter. Igal kevadel on ta tippudeni õites, ka sel aastal on õiepungi rikkalikult. Ka temal võtab iga maapinda puudutav oks juured alla. Sügisel sai need juurdunud oksad kõik välja sikutatud ja nüüd on ta jälle põõsa kujuga. 




Kivirikud alustamas.





Igihaljas kevadik.




Üks kahtlane sibulik, mille päritolu ma ei mäleta. Kas mõni Aaluja oskab temast midagi rääkida? Keegi teist ta mulle andnud peab olema :)



Eelmisel aastal alustatud lehtla põranda uuendamine lõppes sellega, et said ka uued seinad ja kevadel ka uus katus. Jäänud on veel ümbruse korrastus ja uued diivanid peaksin ka järgmisel nädalal kätte saama.




Aastaid tagasi ostetud katkujuur 'Nishiki-Buki'. Olen teda mitu aastat järjepidevalt välja kaevanud, sest mul ei ole tema jaoks lihtsalt ruumi. Aga tema tuleb ja õitseb ikka :)




Müügiplats on vaja homme korda teha ja sildid juurde panna. Suur osa taimi on juba paar nädalat õues olnud. Kasvuhoonet ei ole sel kevadel kütnud ja plaanis ei ole ka. Seni on kõik hästi toiminud. Ei ole ka öösel miskit katnud.




Selle kevade töö on alles aluste peal ootamas. Lõpuks saab väravast majani korraliku tallaaluse.


Taimed sirguvad kasvuhoones vaatamata öistele külmakraadidele. Vintsked tegelased kõik 



7 kommentaari:

  1. Ega nende aiatöödega saa ka kaua oodata, igasugu ninasi ju pistab välja ja vaja neile pind puhtaks teha :). Ise olen juba tegelikult veebruari lõpust saadik aias möllanud, kõik pluss kraadiga päikesepaistelised (ilma lumeta...) vabad päevad, aga veel on üksjagu teha, sest eelmine aasta jäid korratustööd ära. Praegugi vaid üldine koristus, kui selgemaks saab, kus ja mis kasvab, siis tuleb põhjalikum rohimine-ümberistutamine-väljajuurimine teha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ka ikka suurema prahi tõmbasin varakult ära. Lubasin mitte kobestada enne maikuud, aga tehtud see töö enne maikuud juba saab :)

      Kustuta
  2. See kahtlane peaks olema minult Priimulalaadne nõmmkann e.Angelica archangeliva.Minul on ta selle nime all kusagilt ostetud
    Su kivirikud on õienuppe täis ja kohe hakkavad õitsema,minul veel nii kaugel õitsemisega ei ole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Priimulalaadne nõmmkann jah ja sinult sain tõepoolest, aga see A tähega sakslane oli taas vist külas. Ostsin ta aastaid tagasi ka, aga siis kadus esimese talvega. Sinu annetus on aga laiama juba hakanud :)

      Kustuta
  3. Mõnel on ikka suurem kevad kui teistel :) meil jäi selle külmaga kõik lihtsalt seisma ja sooja ootama.

    VastaKustuta
  4. Jeerum-jeerum, ilmsemt viid need potid hetkel ikka kõik kasvuhoonesse ööseks. Viimased on olnud nii külmad! Vaatasin täna sinilillede pealt, et päike üksi ei loe ikka midagi, kui piisavalt sooja pole siin õied jäävad suletuks ja norgu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need potid, mis juba õues on, ei liigu enam tagasi kasvuhoonesse. Saavad kenasti hakkama, õues ka kasvavad. Kuigi jah, paljud on veel kasvukas. Järgmisel nädalal peaks suurem osa siiski õue juba jõudma :)

      Kustuta