Lehevaatamisi kokku

laupäev, 25. august 2018

Elu kiire kui laevaköögis

Nüüd on ometi aeg, mil saab istutada ja ümber istutada ja jagada ja mida kõike. Plaanis on uue nädalaga see töö lõpule viia. Enam-vähem tean, mis kõik on vaja põllust aeda tirida ja maasse panna.  Olen võtnud aega, et istuda aias siin ja seal ja mõelnud, mida oleks vaja kuhu lisada. Pinnas on juba piisavalt niiske ja ka õhus on niiskust küllaga. Kui selle töö tehtud jõuan, siis saab nädala õnnestunuks lugeda. Aga kas jõuan.
Kaielt tellisin Juurikale kaasa võtmiseks ka mõned puud-põõsad, siis saab taas istutada. Oleks enamgi võtnud, st algselt oli rohkemgi plaanis, aga mõistus tuli õigel ajal koju.

Kasele vaja seelik enne sügist veel talje ümber lõigata. See on ka selline tüütu töö, mis võtab mul paar tundi julgelt.


Kuuskede vormilõikus ka veel pooleli. Hekilõikuriga küll kõik üle käidud, aga 7-8 puud vajavad veel oksakääre. Oleks hea augustiga ära lõpetada.



Mugullauk on armas sügisene õitseja. Paraku laieneda tal minu aias huvi ei ole. Stabiilne, ma ütleks.



Teod on niiskuse saabumisega korralikku hävitustööd hostade seas teinud. Kurjaks ajab. Panin neid siniseid graanuleid neile, las krõbistavad. Kuigi - need graanulid võivad ehk konnadele saatuslikuks saada või mis? Kas pisike konnake ikka möödub sinisest, ma ei tea.




Lihtsalt sügis aias.








Mulda on ju alati puudu, eks ole. Kui tekib mõte kõrgemat istutusala rajada, siis millega täita. Koorid põldu, lisad komposti, aga ikka on vähe. Lasin ka kaks korralikku autokoormat aia taha kallutada, nii igaks juhuks. Ikka läheb vaja. Mõtted juba liiguvad, aga suure tõenäosusega saabub enne talv, kui ma sinna jõuan. Muid töid on veel nii palju enne toimetada.



Meie lehtla põrand on oma aja ära elanud. Läbi mis läbi. Kuna mul õnnestus läbi ühe projekti saada toetust aia paremaks muutmisel, siis alustasingi lehtla põrandaga.  See siis vana pehkinud põrand, mis vaja asendada uuega. Minu ajuke ütles, et vana üles ja uus peale ja voilaa. Tegelik elu hoopis miskit muud. Nimelt olid mutid-rotid-sabajutid kühveldanud sinna põranda alla sellise koguse mulda, et alustalad olid kõik mullas ja mädad. Kuskohast nad selle mulla võtnud on, ei kujuta mina ette. Loogiliselt võttes peaks ju ümbrus olema auku juba vajunud. 



Seega tuli alustada mulla äraveoga. 30cm maapinnast madalamale sai seda mulda kooritud. Paras töö. Õnneks olid paar noormeest meil abis, muidu ei oleks ramm küll peale hakanud. Või noh, oleks mitu päeva aega läinud.



Kooritud surnud muld sai aia taha vanasse künnivakku. Surnud, elutu muld, ma ütleks. Kuna seal oli see vaokoht juba nagu kraavilaadne, oli traktor niites ohtlikult kaldu. Nüüd sai enam-vähem.



Uued terrassilauad ja õli ja kruvid said ka toodud. Kruvid tuleb homme ümber vahetada, sest astusin ämbrisse. Ei loe miskit, et olen ju kutsetunnistusega maastikuehitaja. Kui terrassilaua paksus on 2,8, ostsin kruvid 5,5. Aga...rusikareegel on, et 2/3 kruvist peab minema talasse. Vot selline reegel, mida mina ei teadnud. Karp kruve maksab ca 20€, seega loodan, et saan neid vahetada.



Ja kudumisega alustasin. Ja kududa oleks palju vaja.


Kokkuvõttes jäi suvi jälle liiga lühikeseks. Eile õhtul oli juba enne üheksat päris pime. Aega jääb aina vähemaks ühes päevas. Saabki ehk aega mõne raamatu kätte võtta.





6 kommentaari:

  1. Loen ja vaatan Sinu tegemisi aias ja toas ja võtab kohe ahhetama.Küll on ikka tublisid ja teotahtelisi aednikke,ikka uued projektid käsil.Tubli! ja nii vahva lugemine.
    Ise olen sel aastal kuidagi selle aiahuvi kaotanud või kaotamas.Eks näis mis kevad toob,kuid erilist indu ei ole.
    Jõudu ja indu uutes teostustes,ehk järgmine suvi saan uuendusi ka vaatama tulla.

    VastaKustuta
  2. Kiire küll, aga seda oled Sina! Kõik korras ja plaanid silme ees. Susin siin tasapisi ja mõtlen, et kas olen selleks aastaks alla andnud või mitte. Õnneks on nüüdseks maa kõvasti kastetud ja muld mõnusalt pehme, susin edasi:)

    VastaKustuta
  3. Sul on alati nii puhas ja korras !Olen Sinu aia imetleja !Ja kuidas Sa kõike seda jõuad ? Kangasteljed ka veel !.....No ikka jõudu ja jaksu ! Loodan ,et kunagi satun veel sinnakanti.

    VastaKustuta
  4. Seda normaalset istutus ja paljundusaega andis pikalt oodata ja nüüd pole muud kui õnnelik olla :)

    Järgmisel suvel ehk reisin rohkem ja siis tulen su uusi projekte kaema. Lahe!

    VastaKustuta
  5. Muld on mystiline aine - kui peab teda kaevama, siis on palju ja raske, aga kui vaja peenart täita, siis jäädki kärutama.
    Hea käega joonistatud aed, tahaks öelda.

    VastaKustuta
  6. Võimsad kuused, proovin järgmine aasta noori jugapuid kujundama hakata. Vanaga on rong juba läinud.

    VastaKustuta