Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 16. mai 2018

Udu

Täna hommikune esimene tervitaja aias oli udu. Ärkasin poole viiest ja udu oli palju, nähtavus oli olematu. Muhedik oskas udu pealt ilma ennustada, mina mitte. Ehk toob see hommikune udu meile natukenegi vihma, ma loodan. Eile öösel on sadanud täpselt nii palju, et koera söögikausi põhjas oli natuke vett. Maapind on sügavamalt küll niiske, kuid pealmine kiht on tuhkkuiv. Murus on mullapind kõva kui asfalt, võilillejuurija maasse surumine eeldab suure füüsilise jõu olemasolu. Jumal tänatud, et mul ei ole olnud eriti aega oma uute taimede istutamiseks. Kompaktselt koos kastides on seda potimajandust tunduvalt kergem kasta. Istutatud flokside hekk ja helmikute peenraääristus ikka saavad mul lisakastmist. 
Kevadel aitasid praktikandid mul ümber istutada hariliku vahtra sordi 'Golden Globe'. Temaga oli see mure, et see päikesepõletus muutis ta senisel kasvukohal täiesti inetuks õnnetuks nn soolopuuks. Ja seda ka teistes aedades, kus teda kohtasin. Uus kasvukoht sai valitud väikese varjuga ja läänetuulte eest kaitstud. Lisaks võttis ema kohustuse teda regulaarselt kasta. Siiani püsib lehestik ilus, vaatamata kuumadele ja päikeselistele ilmadele. Täisvarju teda ka panna ei saa, sest lehe kollane värvus seal haihtuks. Loodan, et nii ilusaks kollaseks ta ka jääb, mitte ei muutu taas pruunikirjuks.
Igasugu kevadine õitsemine on suures haripunktis. Paraku selle suure kuumaga õitsevad kõik nii ruttu ära. Ploomipuude suur õitsemine kestiski vist kolm päeva. Kirsid, murelid, õunapuud ja sõstrapõõsad kaarduvad õitemeres. Kõik lõhnab ja sumiseb.
Kuldnokkadel on kibekiired ajad. Pesakastides poegade kisa valjeneb tundidega. Igatahes kui ma hommikul ärkasin, siis juba ussikeste tassimine noortele oli täies hoos. Veel loetud päevad ja läinud nad ongi. Nende elu ülesanne sel kevadel taas täidetud.

Epimeediumid on sel aastal uhkes õiemeres. Ilmatu ilusad on nad küll. Paljudele veel kahjuks avastamata maailm. Ja muidugi ei ole neil seda suurt punast õit, mida meie inimene eelistab. Ja see on jumala tõsi. Kõige punasema õiega flokside sordid said Risttee talu taimeaia müüginimekirjast esimesena otsa.





Priimulatest rohkem ehk kuu aja pärast. Neid on ka aastatega omajagu kogunenud. Kisopriimula õitsemine.





Aed-mädarõigas 'Variegata', kellest ma vist kunagi lahti ei saa. Üllatav on see, et päris mitmed head aednikud väidavad, et ta püsib kenasti paigal ja ei laiuta. Ma ei tea, mul jookseb ringi kui hull. Taas vaja kaevama hakata. Aga ta kuramus kasvab ju igast pisikesest juurejupist, mis maasse jääb.





Aed-päikesesilm 'Loraine Sunshine' ja tema külvid. Külvab nii liiki, kui sordile sarnaseid seemikuid. Hetkel paistab neid päris massiliselt siin olema.


Kuivmüüri haljastuses on suurem osa sibulikke Futu päritolu. Talvitusid kõik väga hästi ja kasvatavad järeltulevat põlve hoolega.



Varretud põisrohud õitemeres. 




Ka karatau lauk on muutunud umbrohuks. Oma süül, sest ka kuivanud õisikud näevad ju imekenad välja.



Primula orbicularis. Kuidagi ei saa õit korralikult pildile. Reaalselt ikka imekena.


Homme Türi Lillelaadale. Neid laadatamisi on sel kevadel juba nii palju olnud, et ise ka imestan. Kõik eelnevad aastad olen müügiperioodi alustanud Türiga. Sel aastal aga mitmed taimed selleks ajaks juba läbi müüdud. Enim ostetavad on sel kevadel pojengid. Nii mitmed juba otsas. Enda 9 uut pojengi ootavad samuti istutamist. Kevadel ei tärganud mul eelmise kevade istutamisest ainult Taga talust saadud pojeng. Tema lehestik kadus juba eelmisel aastal varakult, aga mõtlesin, et lihtsalt kohanemisraskused. Pean vist lähiajal uurima, mis seal mullas toimub.
Eelmise nädala Saaremaa laadatamine oli ka imetore. Kõik oli paigas  ja heas konditsioonis. Ostmine oli hea, ööbimispaigad ideaalsed, uued tuttavad toredad. Ainult sääsed seda idülli rikkumas olidki. Türile sõitvad taimed on juba kastidesse pakitud ja kokku tõstetud. Vanadusega muutub inimolend teatavasti aeglasemaks. Sel aastal alustasin taimede valimisega laadale juba teisipäeval. Muidu käis nii, et loetud tunnid ja koorem koos. Nüüd kulub aega :) On see tingitud vanadusest või sellest, et valida on aina raskem :) Sest valikut ju on.



2 kommentaari:

  1. Nende invasiivsetega on sedasi ka, et kuni ei ole torkinud, püsivad paigal. Niipea kui kasvõi jupi kellelgi jagad või muidu liigutad, on jama majas.

    VastaKustuta
  2. Kui see udu oli kell viis, siis ma magasin. Aga muidu pole meil udu olnud. Eks päike kuivatab kiirelt õhu. Homme vaatan Türil kauba üle! ;)

    VastaKustuta