Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 20. mai 2018

Türi laadaralli

Kevade suursündmus ehk Türi Lillelaat selleks aastaks taas lõpule jõudnud. Eile õhtul tundsin, et oi kuidas see väsitas. Ilmad olid head, välja arvatud laupäeval tund aega kestnud padusadu koos kõva pauguga. Samuti viskas see hetkega õhu jahedaks. Laadale tuleb edaspidi minna ikka talveriietega, pealt saab alati maha koorida. Aga kui külm on, on ka jama. Õnneks oli meeles hommikul bensukast vihmakeebid kaasa osta. Raha põuda ei paista ei meil ega soomlastel olema. Osteti sellise innuga, et laupäeva päeval ei suutnud me isegi kahekesi piisava kiirusega järjekorda teenindada. Kuigi jah, mõni artikkel jäi täiesti puutumatuks. Üritan täna veel kodukal läbi müüdud nimetused kirja saada. Muidu tekib moment, et ostja nimekirjaga kohal ja ei olegi midagi anda.
See, mis kolme päevaga kodus on toimunud, liigitub minu meelest ime valdkonda. See vihm on löönud kõik ülihelikiirusel kasvama, kaasa arvatud umbrohu. Minu meelest on selle ajaga ka puud ja põõsad meeletu kasvu visanud. Igatahes söödavate kuslapuude mõõdud on poole suuremad, kui kolm päeva tagasi. Ja seda värvide mängu! Kõige põnevam on muidugi vaadata neid, kes esimest korda siin aias õitsevad. Ja kui einevaid isendeid on palju, siis on, mida vaadata.
Igatahes läheb nüüd julgelt paar nädalat, enne kui aia korda ja järje peale saan. Uusi taimi on 70 ringis, kes kõik vaja veel maha istutada - kuhugi, ei tea kuhu. Ka Türil läks seekord asi käest ära, sest osta oli palju ja valik rikkalik. Nii ma siis ostsin ja vahetasin. Jumal küll, see on täiesti ravimatu haigus.

Trilliumite aeg kestab.

Priimulaid on tõesti palju. Ka seekord sai mitmeid uusi liike hangitud.



Kuutõverohud laiavad. Ainult 'Golden Gift' on aeglasem ja pistab alles ninasid välja.



Niisama mõned õied.






Siin siis valik neist, kes istutamise ootel.





Alpi elulõnga kollaselehine sort oli just see, mis mul vaja oli.



Rabarber põllus. Juba mai lõpuks kolossaalselt suur.


Kollased emajuured jäid ajapuudusel potistamata. Pean vihmaste ilmadega juured läbi kaevama, siis on lootust veel järgmisel kevadel nad kätte saada.


Okkalised vaja ka ümber istutada. Ja nagu selgus, vaja nad kõik ka pritsida. Kuna RMK metsahooldus on olematu, pidi sealt levima igasugu seenhaigusi meil väga usinasti. Soovitati kodus kõiki okkalisi pritsida, kuna hetke olukord meie metsades väga kehv. Igal laadal saab ju ka uusi teadmisi hankida, õnneks ilma rahata :)


Ilm paistab taas ilus tulema. Saab maltsa ja naati rohida. Ja kui keegi veel aitaks fortunei kikkapuude padriku üles kaevata. See töö mul tükk aega juba pooleli. Vastik ja ebameeldiv ja raske töö, aga lõpule viia tuleb ka see :)


2 kommentaari:

  1. See haigus on süvenev ja ravile ei allu :D

    VastaKustuta
  2. Türi on väga mõnus. Inimeste pärast just. Taimed muidugi ka, kuid mul kulub alati suurem osa ajast toredatele vestlustele! "Peaaegu naabrinaist" oli sh tore näha! ;)

    VastaKustuta