Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 26. oktoober 2016

Natuke ka enda tegemistest

Palju siin sügisel selle pimedaga aias ikka jõuad, aga no miskit siit ja natuke sealt. Viimastel päevadel on kuuldavasti kõik juba lund näinud. No oli ka meil eile hommikul mõni cm seda lumeollust siin maas, aga seda oli tõesti minimaalselt. Ise läksin eile hommikul Valmierasse DEPO ehitusmaterjalide poodi shoppingule. Kui Eestis oli lund ikka näha, siis Ruhjas oli juba lumevaba ja Valmieras olid tänavad täitsa kuivad. Ikkagi 100 kilomeetrit meist lõunas. Kased olid seal veel uhkes sügisrüüs, kui meil on enamik kaski juba raagus.  No ehituskeskus oli küll suur ja uhke, ei ole ühtegi halba sõna kosta. Valik oli ülirikkalik, eriti Viljandi inimesele. Hinnad meiega võrreldes ka väga soodsad. Muidugi ei saanud ma ilma sibuliketa sealt naasta, midagi jääb ikka näppu. Võtsin sellised tavalisemad sibulad nagu dandorfi iirised, roosad laugud ja turkmeenia laugud. Paki hollandi iiriseid ka, nende sibulad läksid kuiva turbaga jahedasse ruumi kevadet ootama. Kuigi, paar talve on nad ka õues mul vastu pidanud. Aga kuna selline jahe koht on olemas, siis miks mitte.
Täna udutas pea terve päeva, tunni sain aias toimetatud. Kastsin. Kastsin lilli ja puid ja kõike, mis kuiv tundus. Vihma ju ei ole tulnud ja maa on endiselt kuiv.
Mutid-mutid-mutid. Ma ei tea, kuskandist see armaada meile nüüd saabunud on, aga aia taga kuhjad aina kerkivad. Täna siis silusin neid kuhilaid. Lõksud olid tühjad ja ümber lõksu oli 6-7 hunnikut.
Ja ega muud suurt polegi jõudnud. Ega eriti ei ole enam miskit ka teha. Potsikud totsikud on sorteeritud ja kuuris, sügiskülvid tehtud, seemned korjatud-kuivatatud-pakitud. Aed on sügiseselt mõnus. Õitsejaid on ka endiselt. Vaatamata hallidele ilmadele on päris mõnus.
Homme on plaanis külastada Tallina Botaanikaaeda. Kui just ei ole seal padusadu, siis paar tundi plaanin jalutada ja võtta sest sügisest veel viimast.

Tuhkpuuhekk on endiselt värviline.


Mikrobioota näitab talvevärve.


Helmikud on kiretsevad 365 päeva aastas.


Rodgersia on ka nii võluv.


Väsimatu õitseja, selle suve lemmik.


Kohustuslik kukeharja pilt.


Kirevust veel kapaga.

7 kommentaari:

  1. Meil on nüüdseks lumi valdavalt sulanud, seda oli ikka rohkem kui kahel eelmisel talvel kokku :) See muidugi väike kirjanduslik liialdus. Aga lumi räsis meie aia juba talveunne kuigi üht-teist ikka veel leiab ka. See viimane vaade on nii ilus :D

    VastaKustuta
  2. Suured vaated on kõik väga ilusad, taimeportreed muidugi ka, aga need ei anna aia olemusest aimu.
    Meil veel lumi püsib, aga eks ta sulades annab taimedele selle vajaliku vee ja loodetavasti tuleb neid saju-ja sulaperioode veel üksjagu.

    VastaKustuta
  3. Ilusad sügisvaated.:)
    Helmikpöörised on meie kliimas suurepärased värvilaigu tekitajad. Mis taim on väsimatu õitseja?

    VastaKustuta
  4. See kastmise küsimus, oeh, ma vaatasin ka, et ikka hullult kuivaks on kiskunud, aga sedapuhku ei kastnud. Nüüd tuli lumi ka peale ja eile õhtuks polnud veel igalt poolt ära sulanudki. Seemned on mul korjatud,aga pole veel kõik ära puhastatud. Sinu omad ka veel posti panemata, homme panen :)

    Ilusaid vaateid jagub sul veel pikalt. Kas sa selle suve lemmiku jätad maa sisse? Mul oli aastaid tagasi ja mulla sisse ta lõpuks jäigi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Katsetan nii ja naa. osad maa sisse ja osad jahedasse turbasse. Aga 6 kuud õitsemist on katsetust väärt

      Kustuta
  5. P S mulle meeldis see helmikpööriste kiretsemine mitte kiratsemine :)

    VastaKustuta
  6. Meil vist kuivas nii mõndagi ära, sest kastjat minust ju ei olnud. Eks kevadel ole näha.

    VastaKustuta