Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 10. oktoober 2016

Esimene korralik külmahommik

Täna, 11.oktoobri hommikul on siis esimene korralik külm. Õhus seisis kraad mitmeid tunde 0-peal, aga temperatuur langeb. Muru krõbiseb korralikult, seega ma hommikul aeda pilte tegema ei läinud. Aga oli ka aeg. Siiani õitseb ja lokkab kõik ju suviselt, isegi hostad õitsevad minu meelest juba kolmandat ringi. Keegi ei oska ilma külmata isegi talveks valmistuda.

Kukeharjade värvid ja vormid on põnevad. Tumedalehised sordid ei tule kahjuks mulla taustal eriti esile. Heleda killuga kaetud pinnal on nad aga fantastilised.



Sügisesed astrid alustavad õitsemist väga hilja. Sel sügisel saab nende õisi nautida pikalt. Mul ongi ta liiga päikselisel kasvukohal. Kevadeks on talle varjulisem kasvukoht leitud, loodetavasti alustab ta seal õitsemist ka varem.




Jorjenid on andnud endast kõik. Meil ei ole nad iial nii kaua õitsenud. Kuigi ka nemad on lühipäevataimed, alustasid nad õitsemisega juba juulis, mil tegelikult päev oli veel pikem kui öö. Ja see on hea, et nad nii käituvad, saab neid pikema perioodi jooksul imetleda.




Eilse suure tuulega, mis tahtis ka püksid jalast minema viia, tõstsin platsile jäänud viimased püsikud talvituma. Jätan nad nii nagu nad on. Läänetuulte eest kaitsevad neid veepaak ja põisenelas. Pealseid ära ei lõika, aitavad ka lund koguda. Kui muidugi lund peaks üldse tulema. Kasvukasse ma ei viitsi neid enam vedada - kui tuleb suur külm, siis on nad seal ju täitsa kaitseta. Õues tekib jällegi mädanemise oht liigse niiskuse korral. Õnneks jäi neid nii minimaalselt, et kahjud oleks väikesed. Kevadel vaatame.




Kasvuhoone mulda uputasin täpselt nii palju potte, nagu siin näha. Robiinia pistikud, hosti kiviriku titad, mõne merendera, farreri kuldjuure ja pärsia karukella. Kõike on natuke. Külma korral katan.



Selle hortensia sain mõned aastad tagasi vist Tiialt. Õitses igal sügisel. Aga sel aastal õisi avada ei jõudnud. Tirisin ta eile üles tuppa, ehk näitab seal oma uhkeid õisi.

Täna siis tuleb kannad välja kaevata ja mõned seemned korjata. Ega aias ei saa ju tööd kunagi otsa. Aga tänase õhtu lõpetan Ott Sepa monoetenduse nautimisega Pärimusmuusika Aidas - nalja peab elus ikka olema.

5 kommentaari:

  1. Meil ei ole öökülma olnud ja lähiaegadel ei lubata ka, kõik on veel üsna roheline. Liigagi roheline, sest ei müügiplatsil ega aias pole juba kuu aega tervise tõttu midagi teha saanud. Eks aeg annab arutust.

    VastaKustuta
  2. Nalja peab tõesti elus saama, ei ilma selleta püsti püsi. Meil ei olnud ikka veel hallahommikut, mis aiale meelde tuletaks aastaaega, mis tegelikult on

    VastaKustuta
  3. Kuigi eile õhtul tundus, et täna hommik on tõelise esimese külmaga, siis seda siiski veel ei olnud. Elu on üsna sügisene-suvine aia mõttes.

    VastaKustuta
  4. sel aastal siis sedamoodi,eelmisel aastal jätsin oma potid õue ja rohtatimedest suurem osa sai hukka, näis kuidas tänavu. Mõne olulise potikesega katsetan tänavu kasvukas.

    Su postitusi on ikka väga huvitav lugeda. Blogista aga edasi.

    VastaKustuta
  5. Ka meil pole veel külma olnud, ühes madalamas kohas oli kerge liblika tiivalöögike, aga aeda see ei jõudnud.
    Kui Sa hortensia juba tuppa tõstsid, tee tast pistoksi, venelased kasvatavadki neid niimoodi, et kevadel on kohe valmis taimed olemas.
    Külmaõrnad, keda meil õnneks pole, on vaja kokku korjata, aga talveni on veel pikk maa, aed on veel üsna roheline nagu Sinulgi.
    Meelelahutus on elu oluline osa.

    VastaKustuta