Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 1. august 2018

Väike aiareis Pärnumaale

Üleeile sai siis ette võetud Pärnumaa külastus. Esmalt siirdusime ühte Pärnu lähedal asuvasse puukooli. Nime ei ütle, kes teab, see teab. Puukooli sortiment siis okkalised ja põõsad. Suur rõhk oli igasugu hortensiatel. Suunitlus siis selline - ostan Poolast ja müün Eestis. Perenaine oli oma väitel taimede Eestis kasvatamisega väga hästi kursis ja tundis taimede hingeelu oivaliselt. Kui küsisin, mida ta soovitaks mul istutada aeda ginnala vahtra asemel, mis oleks enam-vähem samade mõõtmetega ja kiirekasvuline, siis soovitas tema magnooliat või printsessipuud. Jätsin seekord ostmata, sest minu teadmised on sel alal natuke teistmoodi. Kripeldama jäi serbia kuusk 'Aurea', mis oli eriti apetiitne. Aga hind 98€ ei ole mulle vastuvõetav. Üldse on hinnad seal vahvad - aedhortensaite  samas mõõdus taimed, mis ma Lätist olen natuke peale 4€ ostnud, olid kõik 15-18€. Aeda külastasime ka. Silma riivasd istutusalade olematud servad - puukooremultši alla oli paigutatud peenravaip ja see vaip oli servades kõik nähtav. Ja ei domineerinud mitte taimed, vaid just see multš. Aga ega maitse üle ei vaielda.

Järgmisena külastasime Maie aeda. Perenaine muidugi imetore inimene ja aeda soovitan küll külastada. Väike aed on suudetud nii paljude liikidega visuaalselt kaunilt kujundada. Aeg lendas seal nii kiirelt, sest vaadata on tõesti palju.



Õhtul jõudsime veel Viivi juurde. See külastus ei olnud meil kindel, helistasin enne Maie juurest lahkumist igaks juhuks Viivile, et ka ta ikka kodus on. Õnneks oli. Kui nüüd tema juures tahta kõike näha ja kõigega põhjalikult tutvuda, siis peaks vist paar-kolm päeva seal vähemalt olema. Igasugu puittaimi on juba nii palju põnevaid ja no püsikutest ma parem ei räägigi. Kui mina siin vahest mõtlen, et hooldatav ala on suur, siis mul on ikka kribu selle kõrval. Sinna võiks täitsa Aalujate ühiskülastuse organiseerida, ma arvan. Näiteks järgmisel suvel.

Pildistaja olen ma kehv, sest aega ei ole. Enda silmal vaja kõike uurida. Ja kusjuures selle kolme aia külastuse peale sai kodust eemal oldud 10 tundi. Korralik tööpäev.

Uusi taimi sai ikka kaasa ostetud, muidu nagu ei lähe päev täie ette. Vaatamata valitsevale kuumusele plaanin poole tunni pärast istutama hakata. Lubatakse siiski ilma jahenemist ja ehk ka taevaluugid avanevad. Tii küsis, kas hakkan jõeluhta haljastama. No enam vähem, nali muidugi. Nimelt on nüüd võimalik mul varjulist puude-põõsaste istutusala taimestada ka alumisel rindel. Puud sai mõned aastad tagasi istutatud murukamarasse, ümbrus ajalehestatud ja multšitud. Muru on nüüdseks alt hääbunud ja saan sinna alusrindesse istutama hakata. Kuna puukooremultš on kogu selle põuaperioodi seal maapinna niiske hoidnud (see väide põhineb minu uurimusel), siis ongi see nagu puudealune jõgi.

Sinisel kontpuul tegin eile tugeva kärpimise, eemaldasin kõik vastu maad olevad oksad, mida oli ikka väga palju. Nüüd hea sinna alla varju armastavaid taimi istutada. Pange tähele - mul ei olegi punane ämber, on hoopis sinine :)

Ja mis ma eile siis avastasin - minu ostetud puud ei olegi need, mida arvasin olevat. Keeruline seletada, vaatame.

Mõlemad elupuud on ostetud 'Little Champion' nime all. Mõlemil sildid ka veel küljes. Pärit erinevatest Eesti puukoolidest. Esimene isend valitud minu poolt, teine tellitud taime nägemata.



Need peavad mõlemad olema 'Golden Globe'. Ma ei tea, oksad küll sarnase kasvukujuga, aga värv nii erinev. Pärit ühest puukoolist, ostetud erinevatel aastatel.
Mitte milleski ei saa olla lõpuni kindel.


Kivirikud said lubatud päikesevarjud savipottide näol.


Lõpetuseks - leia pildilt suur kugarpea. See taim kingiti mulle paar aastat tagasi, õitsemas näen esmakordselt. Taime kõrgus umbes 180cm, õie läbimõõt max 3cm. Kommentaari lisada ei oska, selline kuidas öelda - nagu väärarenguga ehk suur mees küll, aga pea jube pisike.



3 kommentaari:

  1. Mulle kugarpea meeldib, olgugi, et suur külvaja. kasvab mul hekipeenras ja seal hõljutab oma pisikesi päid teiste kohal :)

    VastaKustuta
  2. uuh, mõni hinnang on päris karm :) Eks turg paneb paika ja ühel ilusal päeval on Lätiga hinnad võrdsed, selles mõttes, et nad tõstavad järele :)

    Lepiku-Mardi aeda peaks külastama küll ja üldse tahaks ak liikuma saada, muidu panen siin hullu 24/7

    VastaKustuta
  3. Et taim pole see, mille sa oma arust oled ostnud, on mullegi selgeks saanud, sest juba oma väheste kogemuste baasil oskan ju ikkagi vähemalt visuaalselt hinnata värvi, lehekuju vms järgi, kas sama nimelistes pottides on samasugune taim, aga on juba ette tulnud, et taimed ostetud sama nime all, aga on erinevad. Eks neil suurematel taimemüüjatel/kasvatajatel juhtub ka teinekord apsakaid pottide markeerimisel võimisiganes...

    VastaKustuta