Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 26. märts 2018

Talv paneb täie rauaga edasi

No eks need märts ja aprill on meil ikka sellised talvised ju olnud. Selles suhtes ei ole miskit uut siin päikese all. Aga et märtsi viimasel nädalal jätkuvat külma lubab, on viimaste aastatega võrreldes küll erinev. Ja -15 pea iga öö. Seda on palju. Arvestades seda, et meil valitseb aias ikka väga lumine talv alles. Tänane öö küll sulatas, aga lund on endiselt palju.
Taimed õnnelikud kindlasti ei ole. Sügis oli vihmane ja talve esimene pool oli ka vihmane. Muld on külm ja märg. Eneli K käis ükspäev külas ja temaga just rääkisime, et märg muld on ikka külm. Ja no kunas see muld  ükskord kuivama ja soojenema veel hakkab. Seega - talv venib pikaks.



Aeda tahaks, nii väga tahaks. Toimetan küll kasvuhoones ja toas, aga no see pole ikka see. Ja paistab, et noori külvitaimi ei saa veel niipea kasvuhoonesse tirida. Sel kütmisega kaasneval kulul ja tööl ei ole ka erilist mõtet, eks peavad siis toas kauem hakkama saama. Õnneks see pikeerimine pidurdab koheselt püsiku arengu pea paariks nädalaks, seega ei teki ka erilist väljavenimise kartust. Ja oma katsetustele tuginedes julgen väita, kui taim on peale pikeerimist juurdunud ja kasvu alustanud, siis -5 kannatab neist enamik vapralt, ei teki lehtedele ka mingeid kahjustusi. Ühel aastal Türi Lillelaadal oli 5 külmakraadi, hommikul kõndisin kui valges muinasjutus, aga taimedel ei olnud viga midagi. Kuigi jah, nii mõnedki suvikute ja tomatitaimede müüjad kandsid suuri kahjusid.
Täna õhtul sai natuke aias ka ringi vaadatud. Hariliku jugapuu kuuest isendist on kõige suurem saanud tugeva päikesepõletuse. Nad on juba nii suured, et katmine oleks jabur ja samuti ma ka vihkan neid nutsakusse peidetud okkalisi. Mõlemad 'Conica'd on ka põlenud.
Kurb ma ei ole. Valikud tuleb lihtsalt teised teha. Harilikul kuusel on ju ka imelisi sorte.

Kasvuhoone täna päeval ja õhtul. Lubab taas -16 ööseks. Öösel morbiidne nagu Kaie mainis.



Alumisel pildil on luudpõõsa jäänus kevadeks avamaal. Must. Samas paar pilti ülevalpool on näha luudpõõsad, kes talvitusid kasvukas ja on suure külmaga olnud loori all. Oksad imeilusad rohelised veel tänase seisuga. Lõpliku järelduse saan teha suvel.

Jääme aprilli ja sooja ootama.


8 kommentaari:

  1. Kas sul on praegu selline lumi ? Meil tuli küll ka täna aga õhuke kiht ja enne oli juba peaaegu puhas kõik. Need lubatud miinused on taimekasvatajatele tõesti õudusunenägu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pildid veits enne postitust tehtud, seega värsked. Lund meil jagub tõesti.

      Kustuta
  2. Väga paks lumi veel teiekandis.Meil sadas täna küll löetsi ja maa kattus kerge valge kihiga,aga enamus sulas maapinnal õhtuks.Temperatuur langeb järjest,eks näis mis hommikuks on.Tahaks ilusaid kevadisi ilmu!

    VastaKustuta
  3. Meil umbes samalaadne lumine talv, kuigi ehk mõni kraad soojem. Kõrini on... Ja kui talv venib liiga pikaks, läheb kevadel väga kiireks.

    VastaKustuta
  4. Mis siin pattu salata, kohe kergem hakkas, nähes et teistel ka veel lund ja korralikku külma on - koos on kergem kannatada. :-D Ja märts ongi ju veel talvekuu - küll aprillis see kevad ka tuleb! Aga valikud tuleb jah, õiged teha, siis on taimede pärast muretsemist ka palju vähem ja elu kohe hulga rahulikum. :-)

    VastaKustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. Möödunud laupäeval oli meil pilt lume suhtes suht sama. Pühapäeva öö ja päev sulatasid küllaltki jõudsalt, kuid jagub seda va valget veel ja veel. Väljad alles puhta valged, aiast rääkimata.
    Taimede valik vastavalt tingimustele on kahtlemata õige, kuid vahel tahaks ju midagi erilist, tujukat, piiripealset. Aedniku lõputud dilemmad! :)

    VastaKustuta
  7. Ma veel väga pessimistlik poleks. Oli küll väga märg see talve esimene osa, aga siis ei läinud pauguga külmaks, vaid ikka tasapisi ja järjekindlalt. Lund on meil hästi olnud. Taimede ettekasvatajale praegune aeg muidugi meelakkumine pole, ag amillal ta seda enne olnud on :D Edu!

    VastaKustuta