Lehevaatamisi kokku

laupäev, 26. märts 2016

Okkaliste kevadine tulemine

...võiks olla meie aia tänase päeva sõnum. Kui linnas, 8km meie väravast, on täielik kevad, siis meil on valitsejakepp endiselt talve käes. Lumi sulab sel aastal väga visalt. Kui paljud postitavad juba kevadisi õitsejaid, siis meil murravad teed valguse poole okkalised.








Helle sünnipäeva auks otsustasin lumekuppude kasvukohalt lund paljaste kätega eemaldada ja seal need kupud siis ootamas olid.

Nii palju siis saabunud kevadest. Saabunud rändlindude liike on näha igatahes tunduvalt rohkem, kui meie aias lume all valgust igatsevaid taimi.
Kevadised aiatööd on sellegipoolest täistuuridel. Üks suuremaid töid on veel pooleli ja see on vanade õunapuude mahavõtmine. Need puud on istutatud millalgi 1950.-ndatel, seega aeg saab ringiga läbi. Ja kui aus olla, siis ega neid õunapuid üle 2-3 vaja kah ei ole. Igal kevadel lõika, suvi läbi korja alt õunu ja vea kraavi, sügisel jätkub lehtede ralli. Aga aastakümneid on nad aias olnud ja varju andnud. Ja milline avarus nüüd aias on, valgusolud totaalses muutumises. See aasta saab põnev olema, aed nagu uus. Kahjuks andis saag õhtul otsad, 3 puud sai maha võetud ja kaks veel ootel. Panen ka mõned pildid tüvede läbilõikest. Siin on ehedalt näha vanakeste seis. Kuigi peale vaadates ei saanud neist miskit aru.


Järgmisel pildil avaus 'Valge Klaar'i tüves. Sisu enam praktiliselt ei olegi.


Samuti on jõudnud kasvuhoonesse kõik noored taimed, seega pikeerimist peaks jaguma lume sulamiseni.





10 kommentaari:

  1. Nii ilus kasvuhoone :) Meil sulas täna vägagi palju ja kui nüüd üks vhm tuleks, siis oleks plats puhas ka. Okkalised on kõik kõbusad va. tore nulg, mis üsna rebane :( Pühade jätku :)

    VastaKustuta
  2. Toredad taimepotid korralikult reas ja taimed näevad nii head välja! Aed saab tõesti uue näo, kui puid vähemaks jääb! Põnev suvi tuleb.

    VastaKustuta
  3. See taimepotsikute rivi paneb mind kõige rohkem õhkama - oleks mul ka võimalus, ma kasvataks suvelilletittesid nii palju ja paneks neid aia otsast otsani täis. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 15 aastat tagasi olin ka mina suvikute lainel. Aias oli mõni üksik püsik ja palju-palju-palju pisikesi istutusalasid. ca 3000 suvikut sai mõnel kevadel ette kasvatatud. Sügisel jälle ära visatud ja uuel aastal algas ralli taas. Õnneks avastasin mingi hetk püsikud - vähemal jääv nähtus. Kuigi jah, ega suvikutegagi aial ju viga ei olnud. Peakski mõned selle aja fotod arvutisse skännima, hea seda leeksalveide, päsmaslillede, takeetade ja vilt-ristirohtude massi vaadata.

      Kustuta
  4. Samamoodi sulavad ka meil okkalised lumest välja, mõnda pole veel siiski nähagi.
    Ilus ja korras kasvuhoone veel ilusamate taimedega (Y)ja ju aed ka veel kaunimaks sai kui raugaeas puud ära on.

    VastaKustuta
  5. Okaspuud on raudvara. Eriti need pisikesed, kes veel ka 10 aasta pärast peenrasse ära mahuvad. Ja väga muljetavaldav hulk kasvuhooneelanikke.:) Mis seal pottides kasvab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pottides on palju juba tuttavaid tegelasi ja palju uusi. Igast manti leidub seal. Täna avastasin ühest keelikurohu potis võõra taime, igaks juhuks pikeerisin teise potti. Ja nii neid koguneb :)

      Kustuta
  6. Oh , tõesti täitsa talvine veel. Meil küll ka ühel pool õue, aga nüüd kahe päevaga on jõudsalt sulanud. Ja muidugi sinu taimendus on imetlusväärne- kui palju tööd ja hoolt.

    VastaKustuta
  7. Okaspuud ja nende vormid on nagu Futu ütleb, eluvajalikud :) Imetelesin eriti palsamnulgu `Nanat`, väga ilusa vormiga!

    Kas sa oma kasvuhoonet kütad ka? Vinge potirivi või saavad looride all hakkama? Igathes su külvitöö on tublisiti vilja kandnud! Uhke!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Palsamnulg 'Nana' on Muhedikel mitte enam nii 'Nana'. Kui eluiga antakse, kasvab ta päris võimsaks. Ilus ikka! Kasvuhoone kütan enne magamaminekut soojaks, kuigi nad saaks ka looride all hakkama. Ega see mõni miinus meil kasvuhoonesse sisse ei lähe kah.

      Kustuta