Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 21. oktoober 2015

Kuivus võtab maad

Viimasest blogimisest juba 20 pöeva möödas, sügis kaob nii kiirelt käest. Teiste blogide lugemiseks ootan ka pimedamat aega, lihtsalt ei jää aega isegi selliseks väikeseks lõbuks.
Aiatöödega olen ka teatud põhjustel väga vähe jõudnud tegeleda. Möödub 4-5 päeva, kui avastan, et taha aeda ei ole järjekordselt jõudnud.
Eelmises blogis mainisin Kiviõli - fantastiline loodus, muud ei oska öelda. Nimelt on seal seikluspargi servale rajatud motokrossi rada ja krossil ma ka käisin. http://www.tuhamagi.ee/  Aga kõik see ümbrus, haljastatud tuhamäed, milliste vormidega männid, millised sügisvärvid. Seda lihtsalt peab ise nägema, pilte ma kahjuks ka ei teinud. Mind üllatas just see, et seal tuhamägedel kõik nii jõuliselt kasvab. Taivi väitel pidi üks mägi isegi rododega haljastatud olema. Kus siin siis see hapu pinnase konks on, ei oska ma mõelda ega öelda. Igatahes kel sinnakanti asja, tasub Eestimaad nautida.
Sama reisiga sai käidud ka Kundas Taivi aias - täielik botaanikaaed. Nägin väga palju ja põnevaid taimi, milledest isegi kuulnud ei olnud. Ja loomulikult ei naasnud ma sealt tühjade pihkudega, parandamatu haigus. Ja ausalt, oma 30 potti jäid mul sügisel istutamata, lihtsalt aja- ja õige kasvukoha puudumise tõttu. Tassisin kõik nad kasvuhoonesse. Pärast üle-eelmist märga talve, kus paljud taimed õues pottides lihtsalt ära mädanesid, ei riski mina neid enam õue jätta. Põõsad jäid küll välja, aga nii müügipotid kui enda tavaar sai kasvuhoonesse. Ja uskumatu, et kasvuhoone püsib nii soe. Soorohi on teatavasti eriti tundlik miinuskraadidele. Peenras tegi esimene külm talle ära, aga sügisel potistatud soorohi kasvuhoones siiani värviline ja kabe.
Mõned tärganud seemikud ka kenasti talve ootamas - drüüas, pärsia karukell (keegi hamsterdas sügisel lehti süüa, aga nüüd juba taastuvad), alpi kurekell ja jeffrei jumalatelill - tema seemikud lähevad juba teisele talvele vastu.


Põllule külvasin erinevate th. kukerpuude seemneid ja parukapuud. Eks näis, mis sealt tuleb. Amorfat ka plaanis veel külvata, kui seemned ikka alles otsas on. Külvan sp, et mul ei õnnestu eriti tema haljaspistikud, aga põõsa alt juhuslikult leitud seemikud olid väga kiire kasvuga. 
Eelmisel sügisel külvatud allium 'Hair' kandis ema tunnused kenasti edasi, need umbes sada sibulikku kaevasin ka üles. Suured sibulad panin istutusaladesse, mõned katsetuseks pottidesse ja pisemad uuesti põldu veel aastaks kosuma.
Olude sunnil õppisin ka trimmerdamist, esimese korra kohta tugev 3. Aga eks ma õpin.
Külma on meile jagunud kõvasti. Sel sügisel panin eriti tähele, kui erinevad on puittaimede lehed vastupidavuses külmale. Eriti hellad on pähklipuud ja amuuri korgipuu - neil külm lihtsalt võtab lehed ära, ei värvi muutust ega miskit - lihtsalt pruunid ühel hommikul ja kogu lugu. Kahju.




Amuuri korgipuu peale külma




Jaapani enelas 'Macrophylla' käitub pärast peenikeste okste eemaldamist vägagi püstiselt. Palju viisakam kui siis, kui teda igal kevadel tagasi sai lõigatud.

Siniseid õisi oktoobri lõpus

Crocus pulchellus 'Zephyr' - olin juba unustanud, aga nüüd nad sellised. Huvitav, kas saan õit ka näha?


Sügisene latika suitsetamine

Muhedike käest saadud aubrieeta hakkab kahestuma. Kollase serva toob sisse, väga põnev igatahes.

Kastmine on nüüd küll töö, mida teinud olen. Ikka meeletult kuiv on kõik. Sel aastal sai ka palju okkalisi istutatud ja muud mudrut, neile olen nüüd küll vett tassinud. Kõige hullem on see, et ka kaev hakkab kuivale jääma. Kui need taevaluugid ei avane, siis ei teagi mis saama hakkab.
Okkalistest veel nii palju, et keegi kurjam on hariliku kuuse 'Aurea' okkaid suures osas nahka pannud. Igasugu hulle leidub küll, ei jõua kõigel kogu aeg silma ka peal hoida.
Kevadisi plaane on ka. Üritan külvata kolme kassisaba sordi seemneid. Aias nad mul piisavalt kaugel üksteisest. Pikeerin seemikud põllule ja vaatan, millised nad tulevad. Helleborus 'Green' seemned ootavad ka külvi, sealt võib ka miskit põnevat ehk saada. Pargis tegin ka inventuuri, kevadel juurimisele ca 10 puud-põõsast. Eks nad algul nii kohatäiteks said pandud, nüüd võiks ruumi teha põnevamatele tegelastele. Ja paljud duubeldajad lähevad ka juurimisele. Samuti algab kevadel võitlus sahhalini konnatatrga. Kuigi ta on nii-nii ilus, aga...


8 kommentaari:

  1. Sa ole ikka uskumatult tubli ja usin, kuidas kõike jõuad ma ei tea. Need härmapildid on ikka sügisel nii ilusad. Mingu külvidel häesti, paar asja panid kõrvu kikitama ja liigutama. Aga põuale kisub küll, isegi mina hakkan juba murelikuks muutuma kuigi ma ei saaks peenardes siblides öelda, et maa ülearu kuiv oleks. Siiski oleks sügisvihmasid vaja. Jaksu Sulle sinna ilusasse aeda ja muidu ka.

    VastaKustuta
  2. Jõudu! Tõesti, uskumatult palju tööd oled Sa sel aastal jõudnud teha ja Su aia on külm nii ilusaks maalinud.
    Meie oleme oktoobris saanud pool tundi vihma, aga kui eile istutasime kaht viimast põõsast, siis maa on niiske, aga kaev kahaneb küll silmnähtavalt.
    Selle sahhalinlasega näed Sa rohkem kui aasta vaeva, Ta ei anna nii ruttu alla. Kevadel juuriti meil see süda ikka sügavalt välja, aga ta ikka kuskilt näitab end veel. Tema pärast on muruniiduk kogu aeg stardivalmis.
    Kui te neid mägitaimi võtsite, siis mul kasvas lähestikku kaks arabist ja mul on tunne, et Sa oledki saanud 2 sorti, kelle nüüd ära pead lahutama. Arabis ferdinandi-coburgii `Old Gold` ja A.ferdinandi-coburgii `variegata on Sul varsti väga sassis.
    Su kasvuhoone on üks imekoht, seal oleks huvitav neid potikesi tõsta ja imetleda :) Aga seda `Hairi` paluksin 3 pisikest sibulakest küll broneerida.
    Kui Sa oma põõsaid likvideerima hakkad, hõika seltskonnale ikka ka.
    Ilusat, pikka sügist!

    VastaKustuta
  3. Minu sügisistutus tulebki ilmselt maha kanda, sest veetassijat ja kastjat minust selle tervisega olnud ei ole ja kõik kuivab. Täna on oktoobri esimene päev, kui mingitki vett taevast alla tuleb.

    VastaKustuta
  4. Nii see inime seatud on, istutab, kaevab välja ja jälle istutab:) . Mis taimed ele asumiselesaatmine tuleb? Ilus on Sul seal! Kõvasti rabad tööd, ära endale liiga tee! Hairilt korjasin ma ka seemet. Selline tore lauk mu meelest

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pargist või nö pargist lähevad juurimisele kõige tavalisemad metsataimed jms -h.pihlenelas, magesõstar, lumimari, h.toomingas, künnapuu, kaunis veigela, kurdlehine kibuvits, lodjap.põisenelas 'Diabolo', h.sarapuu ja tema punaselehine vorm jne. Uutele tulijatele vaja ruumi teha, sest ega seda hooldatavat ala ei jõua ka puht-füüsiliselt enam laiendada. Seega tegin valikud.

      Kustuta
  5. Härmatisepildid on uhked ja iga aastaga saan sügisega rohkem sõbraks :) Mis sellesse aubrieetasse puutub, siis meie Kariniga seda tutsu poolitasime. Ja mul kasvab samamoodi, ilmselt siis noored lehed kollaka servaga ja vananedes justkui lähevad heledamaks. Ma istutasin omajaost kõik jupikesed potti ja kasvama hakkas neist igaüks. Tulemus sama nagu Karini pildil.
    Ilusat sügise jätku! Võta endale aega, et vahetevahel ka pisut puhata :)

    VastaKustuta
  6. Nii sul on ikka huvitavad tegemised, kohe inspireerib külvama. Kassisabade käeskäik on väga huvitav, loodetavasti saame näha nagu ka lumeroosi tulemusi.
    Ma panin ka tänavu osa potte kasvuhoonesse, nüüd mõtlen, et ei tea, äkki on neil seal liiga soe?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga soojade ilmadega hoian ma kasvuhoone uksed lahti. Ma olen aastaid potte kasvukas hoidnud, ei ole neil seal viga midagi.

      Kustuta