Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 27. august 2015

Mul ei ole veel villand

Sügise lähenedes on mõnel eelneval aastal tekkinud ka minul sellest aias sibamisest paras tüdimus. Aga sel aastal imekombel ei ole see hetk veel saabunud. Kas on põhjus neis troopilistes suveilmades augusti lõpus või selles, et selle aasta põuaga oli igasugu umbrohu mudrut tunduvalt vähem vaja koguda. Igatahes eile siis lõpetasin selle kanadele vaadeldava istutusala taimedega täitmise. Vähemalt nii ma arvan. Igasugu sibulikke sai ka sinna veel topitud.  Otsisin just vanu pilte sellest pisikesest pojengide ribast, aga ju ta siis ei olnud talletamist väärt, igatahes ei leidnud. Selle projekti plaan plahvatas mul tegelikult umbes sellisena ikka peale kokukat. Mingi idee nagu oli, aga mitte täielikult. Igatahes ukse eest vaadet varjav punase sõstra põõsas sai ka välja juuritud. Söödavad kuslapuud aia tagant jäneste käest päästetud jajugapuule seltsi toodud. Eile istutasin Aavikuemandalt eelmisel aastal võidetud 'Yellow Crown'i vanadele pojengidele seltsiks. Samuti eelmisel aastal saadud kolm kollase madala pojengi seemikut võtsid seal koha sisse. Lisaks hemerocallised ja veel igasugu nipet-näpet. Õunapuu kännu sisse sai ka üks pisilane pistetud. Mingi oranz liilia on ka pojengide varjust välja kaevatud ja esiplaanile seatud. Kahjuks ühte sibulat ei saanud kätte, oli nii sügavale vajunud. Loodan, et järgmisel aastal juba on, mida kanadel nautida. Selline ta siis enam-vähem sai.


Kuna esmaspäevaks peab aed külaliste vastuvõtuks korras olema, siis tänast päeva alustasin ja ka lõpetasin aia taga suure istutusalaga. Mulle meeldib tegelikult sügisel rohida ja askeldada. Igasugu põnevikke võib siis leida. Just nädal tagasi  üks mu hea tuttav küsis kahkjat siilkübarat. Laiutasin ainult käsi, tegelikult omas laiskusest ma ei olnud teda paljundanud. Aga nüüd leidsin täitsa suure taime. Oli küll juured hullult sügavale juba ajanud, aga kätte sain ja potti ta lõin. Peab ainult lootma, et ikka kosub ja saab kedagi edaspidi rõõmustada.


Tõenäoliselt on kevadel Maarahva poest ostetud Echinacea Yellow ka kahkjas siilkübar, ehk siis mingi sort. Täiesti identsed vormilt. Kui keegi tunneb taustal olevat hemerocallist, siis võiks mind ka valgustada.

No ja nii ma siis täna terve päeva seal aia taga askeldasin. Üks suuremaid ja ebameeldivamaid töid seal oli iiriste sügispuhastus. Aga teha ta tuleb ja töö ette sai võetud. Need iirised laienevad ka ülihelikiirusel. Või siis kasvavad põõsad sel kiirusel laiemaks, vahet pole. Igatahes andis seal põõsaste all ukerdada ja koperdada. Nüüd on muidugi süda rahul, suur töö eest ära. Meie Iirisekasvatajal ikka annab sügisel nendega askeldada.
Iirised taga vasakus nurgas. Pildil paistab neid viis korda vähem, kui tegelikult oli. Veel leidsin mitu varvaskannikest meenutavat seemikut. Kuna mul ta alles nooruke, siis kas ta tõesti külvab nii nobedalt?

Nüüd siis fotod sarjast enne ja nüüd. Ma ei lasku küll eelnevatesse aastatesse, seda mõni teine kord. Täna väike sari sellest aastast, läbi suvekuude. Kuupäevad piltide all.
18.05.2015

10.06.2015

20.07.2015



27.08.2015

See pidev muutumine püsikute maailmas vegetatsiooniperioodil ongi see, mis mulle nende juures meeldib. Iga kuu on istutusala täiesti erinevat nägu ja erinevat tooni.

Vahelduseks paar sõna naabritest, kellega mul õnnetuseks ei ole just parimad suhted. Sellest ma ei räägi, et Jänes juba ühe noore aroonia pintslisse pistis. (Järgmisel nädalal ostan rulli aiavõrku ja hakkan puid-põõsaid, noori, võrgutama.) Harakas või Vares, ma ei tea, milline naaber, otsustas täna hommikul uurida, et mis taimed ma maha eile ka istutasin. Korralikult oli valgeid taimesilte lugeda juba jõudnud. Ja ometi ma panin nad korralikult mulla sisse.
Mägral hakkas dieet, valge klaar maitseb kõige rohkem. Lambanina õunad on hapud, need sülitab välja. Ja klantsajakirju meeldib perekond Mägrale väga sirvida. Neil on vist taskulambid ka kaasas, kui aeda retkele rühivad. Igatahes öösel on puukoore multši alt alusmaterjaliks pandud ajakiri välja veetud. Olid korralikult eemal murul pikutades vist lugenud. Ajakiri oli hommikul igatahes muru peal.
Mägra tellitud Selveri kuukiri

Konnad on rahulikumad naabrid, ainult aeg-ajalt ehmatavad, kui tiigist jalutama lähevad.


Tõin kasvuhoonest poolteist kilo kurki ka salatiks

Tahame või ei, aga täna asus kombain meil vilja lõikama. Tuleb sügis ka sel aastal.










9 kommentaari:

  1. Vahva lugemine! Nii energiast pakatav, et jääb vaid soovida pikka ilusat sügist ja uut aiakevadet õige varsti peale jõulusid.

    VastaKustuta
  2. Mulle ka meeldivad püsikupeenrad oma pideva muutumismänguga. Küll sul on ikka naabreid - aga aitäh meelde tuletamast, et ma pean ka tänavu jänesetõkkeid hankima hakkama.

    VastaKustuta
  3. Tore, et Sul veel energiat jätkub :) mul oli selline vist eelmine sügis ki ma pool aeda ümber tõdtsi

    VastaKustuta
  4. Uskumatu kuidas üks peenar suve jooksul muutub!:) Need igakuised ühe koha pildid on väga põnevad.:) Kahjuks jäi mul omal see pildistamine sel suvel unarusse. Eks järgmisel kevadel jälle uue hooga.:)

    VastaKustuta
  5. Mõnus värvidemäng läbi hooaja! Olen kokkutulekust saati tahtnud küsida, mis on selle kõrge põõsasmarana sort, mis seal katusealusest kaugel pole? Ma pole nii kõrget vist varem näinudki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See põõsasmaran oli esimene, mille kunagi elus ostsin. Sortidest ei olnud toona aimugi. Ja ma miskipärast arvan, et ehk on liik. Olen teda ise paljundanud enda tarbeks.

      Kustuta
  6. Tore lugemine! Ja see fotod ühest ja samast kohast - nii vahva värvidemäng tõesti.

    VastaKustuta
  7. Isegi mina aedlesin eile natukene, aga rohkem korrastamise eesmärgil. Kuna tänaseks lubati vihma (sajab ka ja õnneks mitte vähe), olidki tubased tegevused tänaseks jäetud.

    VastaKustuta
  8. Sa oled ikka üüratu tubli, et hooaja lõpus veel sedasi toimetad.
    Ma olen nende värvimuutustega harjunud, aga ma imestan igal kevadel kui tühjad on istutusalad ja mõtlen,mis sinna kõik veel ära mahuks ja juba suve hakul vaatan, et kust see mass kõik välja ilmus, et enam ei mahu sõrmgi vahele:)
    Sügis tuleb ikka ja varsti tulebki sügiskorrastusele mõtlema hakata.

    VastaKustuta