Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 12. jaanuar 2015

Okaspuude külvid ja aasta uus

See alanud 2015.aasta on  ilma poolest olnud mitte eriti sõbralik taimedele, sula ja külm vahelduvad väga tihti. Vesi, jää, lumele on tekkinud koorik. Metsloomadele raske aeg, jalad teravast koorikust katki. Maa on sula, närilistel pidu laialt. Tuuled on tihti väga vinged.
Plaanin kevadel teha elus esimest külvi okaspuudega (valetan, korra elus külvasin ka, aga stratti ei teinud - ei idanenud ega mädanenud). Panen siia ka kirja mõned märkmed, mis endale vajalikuks olen pidanud.

VÄRDLEHIS e hübriidlehis - Larix x eurolepis    Külv hilissügisel või mai algul avamaale. Stratt 3-4nädalat. Leotada enne külvi 18-24 tundi. Ei sobi lubjavees leotamine (huvitav, kas kasutada vihmavett?). Külvi sügavus 1-1,5cm (TÄHTIS!) Tõusmed varjutada. Sügiseks 4-7cm kõrged. Noortest taimedest tasub katsetada ka haljaspistikuid!

KURIILI LEHIS Larix gmelinii var. japonica (Larix kurilensis)  Tingimused sarnased eelmisele. Seemnete idanevus madal.

FRASERI NULG Abies fraseri  Liikide viljakandvus 15-25-aastaselt. Seeme säilitada koos kattesoomustega või puhastatult klaaspurkides. Stratt 1-2 kuud 2-4 kraadi juures või 3 nädalat 10 kraadi juures. Külvieelne leotamine 24 tundi. Külv 1-1,5cm sügavusele.

KOREA KUUSK  Picea koraiensis    Seemnete idanevus kõrge. Tavalised kuuskede liigid külvata avamaale, haruldasemad lavadesse. Tõusmed külmahellad. Külv mai II dekaadi algul. Stratt 2-4 nädalat 2-4kraadi juures või 1-2kuud hoides lume all marli sees ja leotada 25 kraadi juures 18-20 tundi. Külvi sügavus 0,5-1,5cm. 

HALL MÄND Pinus banksiana Halli männi käbikandvus algab 7-10 aasta vanuselt. Käbid jäävad puule avanematuilt aastaiks Idanevus kõrge, idanevad 3-4 nädala jooksul. Halli männi seeme ei vaja stratti.

Ülejäänud külvi ootavad seemned on kergemate nõudmistega või liigiti sarnased. Plaanin külvid teha avamaale, liivatan põhja ja annan tulemustest märku.

Siin Luualt päästetud jugapuud reas. Neid on küll kerge haljaspistikust paljundada, aga kasvamine võtab meie kliimas aega. Enda tarbeks võib küll teha.


6 kommentaari:

  1. huvitav on tõesti teada, mis tulemused tulevad, edu igatahes :)

    VastaKustuta
  2. Huvitav lugemine, tänud! Ootan ka tulemusi. Põnev! Edu!

    VastaKustuta
  3. Minul küll nii palju kannatust poleks, et puid seemnest kasvatada. Aga sa õnneks noorem inimene ka :)

    VastaKustuta
  4. Pônev, väga pônev, aga kole kaua peab ju ootama. Samas liigub aeg ju üpris ruttu!

    VastaKustuta