Lehevaatamisi kokku

laupäev, 22. veebruar 2014

Õhk lõhnab

Sel aastal tundub see kevad eriti kiirustavat, külma jagus vaevalt paariks nädalaks ja jälle on soojalaine kohal. Linnukestele ja metsloomadele ja õuekoertele see mokkamööda, kas ka aiapidajale, näeb kevadel. Suurt külma enam ei lubata, aga eks märts ole siiski talvekuu ja selge see, et külma veel tuleb. Aias esmasel visuaalsel vaatlusel katastroofi ei paista, aga tuntud tõde, et kahjud ilmnevad ikkagi kevadel, mitte kevadiste ilmadega. Täna ma küll labidat maasse lüüa ei proovinud, aga suurem vesi on kadunud, tõenäoliselt ikka sulamine toimumas. Okaspuudel ka päikesepõletusi veel ei paista, aga need ilmnevad tavaliselt ka hiljem. Ebatsuugal tõenäoliselt mingi kahjur kallal, läänepoolsetel okstel tipuokkad krussis naljakalt. Täiega hoian pöialt eelmisel suvel ostetud hariliku kuuse sortidele, ehk ikka peavad vastu. 'Inversa' tundub küll natuke kurvavõitu, aga see vbl ''udustest ilmadest tingituna''.
Sügisel tegin siis päris palju külve ja mis juhtus, lavendel tärkas 5 kraadise õhutemperatuuri juures juba nädalaga. Õnneks oli põllult veel seemet võimalik korjata ja sai uus külv tehtud. Nüüdseks on nii sügis- kui talikülvid mul pandud neile idanemiseks sobilikesse kasvukohtadesse, 10.02 said külmast vabaks (olen järginud täpselt Riho raamatut) ja riburadapidi nad elumärke näitavad. Vermikuliidi pinnal on palju keerulisem nende pisikeste tärkamist aimata. Kääbusleviisia avastasin täitsa juhuslikult, sel kribu pinnal ma lihtsalt ei osanud teda näha. Põnev, jälle saab alguse uus elu.
Augustis tärkasid anemone multifida ja pulsatilla vulgaris noored taimed ja talvele vastu läksid nad külvikastis külmkasvuhoones katmata-matmata. Ei olnud küll kindel, kuidas vastu peavad, aga hetkel küll on alustanud kasvamist. Sirguvad hoolega. Anemone multifida seemned võtsin enda taimelt, sort 'Rubra'. Mulle meeldis küll selle sordi õie värvus, aga mitte see, et see õievars nii pikaks venis. Seemnekülvi puhul on põnev see, et milliseid õisi ta näitab - tõenäoliselt valgeid. Aga valget lõhislehist ülast mul veel ei olegi. Boonus!
Tänane märksõna siis pori, palju pori. Udu, vihm ja hall. Aed on nukker. Aga kohe, kui tuleb päike, on elu teine ja elul ka kohe uus mõte. Ehk homme?
Pilt novembrist, mil sügiskülvid olid külma ootel.

3 kommentaari:

  1. uueks nädalaks lubavad tääitsa kõbusat ilma :D

    VastaKustuta
  2. Imeline talv meil tänavu tõesti.
    Aga, et seemnest saavad suured, on küll tore.

    VastaKustuta
  3. Ootan suure põnevusega ja hoian pöialt!

    VastaKustuta