Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 20. märts 2013

Kevad on käes

Algas eile 13.02. Ilm oli tuisune ja talvine. Õhtupoole läks küll väheke paremaks, aga mitte just kevadiseks. Täna jälle ilus ja päikeseline talvehommik. Ja varsti hakkab ka lumi sulama.
Tegelikult on täna ka põhjus, miks üldse postitan. Nimelt käisin eile Apollos ja õhtul sõbranna Hellega sel teemal ka vestlesime. Jutt läks Elle kirjutatud ''Iiriste'' raamatu peale. Otsisin selle siis välja ja taipasin, et ma ei ole seda veel isegi lugenud, kuigi juba päris ammu sai ostetud. Endal on mul iiriseid suht-koht vähe ja miks neid nii vähe on, ei teagi. Tõenäoliselt ikka sp, et rahakott on õhuke. Samas on nad mulle alati väga meeldinud ja mitte ainult õied, vaid minu meelest on nad ühe kaunima lehestikuga, mõtlen hetkel aediiriseid. Need 7-8 mu aias on ka tundmatud sordid, aga ilusad ikka. Õhtul ei andnud hing rahu ja võtsin siis raamatu kätte. Sellega seoses tahangi öelda, et tänasida toimetusi ära viska homse varna. Kui oled ikka eesti autori raamatu koju tassinud, siis loe see ka kohe läbi. Hindan alati nende inimeste nõuandeid, kes on õppinud läbi praktika, kes ise on konkreetselt taimi kasvatanud. Võib ju koolis õppida ja hiljem endale tark tunduda, aga kui ise ikka pole kasvatanud, siis ei tea sa taimest küll mitte midagi. Mu vähestel iiristel ei ole ma küll õnneks mingeid haigusi täheldanud ja ka mädanikku mitte, aga palju uut infot leidsin küll. Märksõnadeks superfosfaat, puutuhk, lõikamise asemel murdmine. Eelmisel aastal peale õitsemist kaevasin kõik aediirised üles ning istutasin ümber. Oleks raamat loetud olnud, oleksin mõne asja natuke teisiti teinud. Ja mõned uued aediirised pean sel aastal endale saama. Natuke küll hirmutab see talvine vihm ja hilisem külm, aga katsetama peab ikka, muidu kogemusi ei saa. Meeldiks küll rohkem heledamates ja roosakates toonides aediiriste õied, aga võtan Elle soovitust kuulda ja alustuseks valin tumedama õiega. Kes ei tea, miks, lugege raamatust. Seega viimased päevad enne suurt sula aeg raamaturiiulid üle vaadata ja uusi teadmisi kõrvade vahele ammutada.
Üks väike teadmine veel, see küll tomatite vallast. Meil on juba paar aastat tomatite lehed spiraali tõmbunud, samas kui taimed on väga lihavad ja saak külluslik. Põhjuseks tõenäoliselt vase puudus. Soodustab ka liialt suure org.aine sisaldusega muld (meil kanakaka). Aga kuidas seda Cu sinna lisada ja mis ainega, seda ma veel ei suutnud leida, aga uurin edasi.

2 kommentaari:

  1. Aitäh! Ma arvan, et Sa ei pea seda Cu sinna mullale mitte mingit moodi lisama, teda on vaja tõesti vaid mikrokogustes ja see on mullas kindlalt olemas. Asi on ilmselt selles, et muude põhiväetiste tasakaal on paigast tänu sellele kanakakale ja seetõttu ei omasta taimed enam neile vajalikke muid aineid. Katsu tänavu vähendada lämmastikukogust ja vaata, mis juhtub

    VastaKustuta
  2. Külva veidi kaaliväetist mullale ja sega , mul aitas. Kasvuhoones tulebki kaaliumi puudust ette

    VastaKustuta