Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 18. märts 2013

Talv jätkub

Kõik ööd hiilib kraadiklaasi näit 20 külmapügala lähedale. Ja üllatav on see, et kui Viljandis näitab kraadiklaas -15, siis meil maal -19. Ja see 4 kraadine vahe püsib regulaarselt, kuigi asume Viljandist 10 kilomeetrit lõunas. Sisemaa ikka sisemaa. Ilmad on muidugi võrratud, kõik päevad on päike säranud. Oleks nüüd sula olnud, siis oleks lumi sellise päikesega ka kadunud, aga külmakraadidega kaob teda vähe. Aed on sellise lumekuhja all, et aias kõndida igatahes ei saa. Eile küll üritasin sumbata, aga jõud saab poole peal otsa.  Sirvisin oma märkmeid aastatest 2000-2005, oli mõnel aastal küll ka lund, aga sellist külma mitte. Suureks reedeks peaks siis vist suurem külm järele andma, ehk saab aprillis juba aiaga tutvust teha. Ootan põnevusega uute sibullillede tärkamist.
Noored taimed kasvavad usinalt, eriti meeldivad mulle kamtšatka raudrohud, nii teistmoodi lehtedega. Näis, millised need pärlmutterroosad õied tegelikkuses ka on.
Jõudsin ka järeldusele, et see püsikute seemnest kasvatamine on tõesti paras teadus. Ei ole nii nagu suvikutega, et ostad seemne, külvad ja kasvavad mis mühin. Ja tavaliselt enamik suvikute seemneid ka idaneb. Püsiku seemnetega peab oskama ümber käia. Pead siiski teadma, kui pika külmaperioodi mingi seeme peab läbima, et idanemiseks valmis olla. Ja ka siis nad ei taha alati tärgata. Olen nõus, et poest võid saada vanad seemned või läbi kuivanud või mis iganes. Aga alati ei tärka ka enda korjatud seemned. Näiteks Menziesii punanupp ei ole siiani tärganud ja ei tea, kas enam pistabki nina välja. Ikka nii palju külve on mul ebaõnnestunud ja just ilusamad asjad. Aga eks idanemiseks võibki ju aastaid kuluda. Näiteks cimicifuga võib idaneda isegi alles neljandal aastal ja osad liigid ju kasvatavad esimesel aastal ainult maa-alused osad. No tõesti-tõesti, see on teadus. Ja külvikarbid peavad sügavamad olema kui suvikute puhul. Sügiseks ostan sügavamad potid. 

Enne kevadist värvidemängu ka midagi must-valget.
Vähem kui kahe nädala pärast siis üleminek suveajale ja õhtul on oi-oi-oi kui kaua valge. See mulle meeldib.


1 kommentaar:

  1. Sa räägid 10 kilomeetrist ja 4 kraadist, siin on pea 10 kraadine vahe poole kilomeetri peal, meil siin mängivad kõrgused ja isegi meie endi aia erinevates osades kõigub t kohe mitu kraadi.
    Aga valge-valge on ja ilus on

    VastaKustuta