Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 30. oktoober 2012

Konnad aias

Ei ole paremat võrdlust kui Muhedik leiutas, et kõik puud ja põõsad on kui konnad aias. Täna käisin siis peale lumesadu esimest korda maal ja üllatus missugune. Ema oli küll luuaga puudelt lund maha kraapinud, aga aia taga olevad põõsad olid tõesti nagu konnad. Ei olnud vahet, kas lumi oli maha aetud või mitte, konni oli palju.Ja kõik need põõsalised on endiselt laiali, selline tunne, et kummardavad sinu ees. Lehti hoiavad ka kõvasti kinni. Raputasin kontpuid ja põisenelaid, aga lehed ei lange, ometi on külmakraade olnud piisavalt. Kahjud on siiski väikesed, okaspuudel pole häda, murdunud on üks äädikapuu oks ja üks põõsasmarana oks. Aga hukkunuid loeme ikka kevadel. Mis neist kaardus põõsastest saab, näeb järgmise nädala sulaga. Igatahes põõsasmaranad on nagu totakad ja kummardavad sügavalt. Viinapuud olid mul ka katmata ja neile panin täna tekid peale. Järgmisel nädalal ikka ennustab ööpäevast sula, siis saan korralikult katta. Elulõngad ka alles nii uhkelt lehtes, et mida sa lõikad või katad. Aga... kitsedel ja jänestel on pidu. Ei jõudnud ma ju võrke puudele ümber veel panna ja tänane vaatlus näitas, et tagasilõikus on juba oktoobri lõpuks olnud tugev. Eriti armastavad nad igasugu pajusid, kõik on tugeva lõikuse läbi elanud. Need `Bullata`d ei saagi mul oma vormi kunagi kätte, sest sööjaid on nii palju. Kui nüüd sulaks läheb, vean võrgud, aga kõigile ei jõua neid lihtsalt nii materiaalsetel kui füüsilistel kaalutlustel panna. Paigaldan ainult hinnalisematele ja mulle kallimatele. Aia taga looma jälgi lumel vaadates oli tunne, et ka karu on ringi kõndinud. Rebase, kitse ja jänese jäljed olid selgelt näha, aga siis tulid suured käpajäljed, ehk oli kõigest lumeinimene. Ega see Rocky meil niisama öösel ei haugu, ikka loomade peale. Ja ei saa ju koera ka ööseks lahti lasta, sest äkki hommikul sõpra enam ei olegi. Igatahes varakult hakkab see kitsede rünnak. Kaalusin aalusin ka mõtet diisliga immutatud lapid puude külge riputada, mis pidi vägagi hästi loomi peletama. Aga kui ei peleta? Kuna ise katsetanud ei ole, siis ju tulemusi ei tea. Homme otsustan, ehk ikka mõnele puule riputan. Just neile, mida mitu on, siis tean järgmisel aastal, kuidas neid kaitsta on rentaabel.
Konn - põõsasmaran
Davidi budleiad on alla vandunud külmale
Diabolo kummardus vaatajaile
Sahhalini konnatatar on ilma tatrata...jäi ainult sahhalin konnaga
Nii kui inimesi on tugevaid, nii ka taimi. Imekspandav tema lehemassi juures, et terveks jäi.

Pajud on ikka uskumatult tugevad tegelased.
Must leeder on ka nii musta konna nägu.
Igatahes lubas nädal aega sula ja siis saab ka viimased tööd tehtud, kuigi esmaspäevast algab ka kool.


2 kommentaari:

  1. Mingeid müstilisi loomi on tõepoolest kogu aed täis:D
    Kitsi veel pole näinud, aga jänesejälgi on kõik kohad täis. Puittaimedeni nad ei saa, jõudsime need ära võrgutada, püsikupealseid võivad ju proovida, neile ei tee nad midagi.

    VastaKustuta
  2. Just, täislehes külma lume alla jäänud puud-põõsad eiole kuigi kenad. Okaspuudele seevastu annab lumi just pidulikuma väljanägeise. Seda küll, et liiga raske märg lumi võib ka oksapuude oksi murda.

    VastaKustuta