Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 4. aprill 2012

Täielik talv

Meil oli öösel -9 nagu naksti. Lähikandis oli mõnel pool isegi -12 olnud, talv mis talv. Õhtulehes keegi ennustaja teadis rääkida, et kased lähevad lehte alles mai lõpuks. Sel juhul see kevad ikka väga hiline ja varasemad ennustused, milles mainiti, et sel aastal vahetavad aprill ja mai oma koha, ei peagi paika. Ei tea siin enne midagi, kui ise hommikuti nina õue pistad. Paar aastat tagasi tulin 6.mail Hispaaniast, kus sai pool kuud oldud ja siis olid meil igatahes kased lehtes. Tallinnast Viljandi sõites õitsesid kõikjal forsüütiad. Kui viimane ennustus paika peab, siis tuleb nihe umbes kolm nädalat. Elame ja vaatame, üks päev korraga.
Täna sain järjekordselt aru, et olen ikka agar loll küll. Pidevalt kiirustan ma igasugu talvekatete eemaldamisega, mida EI TOHI teha, aga... Ilmad olid soojad ja ilusad ja suurelehiselt hortensialt viisin oksad esimesena pealt ära. Vaatasin veel, et nii ilusad suured lehepungad põõsal. Kaks päeva hiljem tõin lõkkehunnikust oksad tagasi, sest kiskus nagu külmaks. Hea ka, et tõin. Nüüd pean jugapuudele ruttu katte uuesti pähe panema, sest ka neilt võtsin oksad ära. Peab ikka kannatama ja ootama, mitte tegutsema. Õnneks `Conica`d jätsin kanga alla.
Tänu Muhediku nõuandele sai eile kasvuhoones tittedele ka katteloorid peale riputatud. Ja jumal tänatud, sest tõenäoliselt oleks muidu see päikesepõletus ikka neile hullult liiga teinud. Lumi peegeldab praegu meeletult valgust tagasi. Aga tited sirguvad. Eile tihendasin veel kasvuhoonet siit ja sealt, on teine ka juba vanake ja ei taha sooja enam nii hästi pidada. Terve päev kulus sellele, aga tasus vaeva. Kui öösel oli õues -9, siis kasvuhoones oli +9. Seega vapralt edasi, sest tänane öö tuleb ka väga külm. Ja ka öö vastu pühapäeva kisub tõenäoliselt külmaks. Aga siis läheb soojaks...
Eile õhtul kuulasin sookurgede hõikumist ja mõtlesin, et kuidas nemad küll hakkama saavad ja mida söövad selle külmaga. Aga ju siis leiavad toitu ja  saavad hakkama, muidu oleks nad soojemasse paika põrutanud. Igatahes mitmed haneparved lendasid eile tagasi lõuna poole. Loodetavasti ainult mõneks päevaks.

3 kommentaari:

  1. Aeg on mind ammu õpetanud, et kevadel pole mitte kuskile kiiret, v.a. need aastad kui lumi alles mai keskel sulab.
    Ma arvan, et soojaks ei lähe veel mitte kuskilt, päeval tõepoolest kõrvetab, aga ööd on taimede jaoks jamad. Need suured temperatuurikõikumised on halvad nii inimestele kui aiale.

    Lindude ränne on kestnud sajandeid ja nad on tulnud ju veel hullemate ilmadega, küll nad hakkama saavad, muidu oleks ju juba ammu kogu linnuriik välja surnud.

    VastaKustuta
  2. Muidugi saavad linnud hakkama, aga mul on neist ikka natuke nagu kahju. Kuldnokad on lumega traadil reas ja otsivad pinnakest, kust lumi sulanud on. A ma olen vist üldse nende loomade ja lindude suhtes natuke liiga hingega asja juures. Kui näen mõnda koerakest maantee ääres üksi hulkumas, mil tekib oht auto alla jääda, siis see pilt kummitab mind paar päeva.Vist minu eripära?

    VastaKustuta