Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 30. juuni 2011

Soe nagu Hispaanias

Täna siis vallutas meie Eestimaa tõeline kuumalaine. Viludas näitas +30 ja tuult ka ei olnud. Peale lõunat ma lihtsalt istusin, sest teha ei jõudnud suurt midagi. Ja siis veel need sitikad ja satikad, kes ründavad hordidena. Mingid pisikesed vastikud mustad putukad - ühe hullu hammustusest tekkis mul jalale hull sinikas, tõenäoliselt oli tegu veremürgitusega. Viimase nädalaga on toonekure pojad saavutanud juba vana kurega sarnased mõõtmed. Kuigi lennuvõimelisteks muutuvad nad tavaliselt juuli lõpus, on nad ikkagi juba suured. Kasvu on visanud ka Rocky - minu meelest on ta poole suurem kui oli meile jõudes. Ja igavene huligaan - kui saab aru, et temaga pahandad, muutub eriliselt ülbeks. Üritan küll heaga, aga ei saa ta veel kõigest aru. Täna panin karistuseks ta koera aedikusse kinni - ei taha seal üksi olla, küll torises. Aga kass Sassiga on nüüd probleeme - kass oli sooritanud koera vastu sellise agressiooni, et kokku neid lasta ei julge enne, kui koer on suuremaks kasvanud. Kass oli rünnanud ikka nii, et hüppas ka inimestele otsa, kes koera kaitsesid. Nüüd on nad õues kordamööda, sest Sass võib Rockyl silmad ka peast välja lüüa. Ju on tema eesmärk näidata, kes majas peremees on. Ega ei ole nii, et tuleb mingi nähvits ja hakkab laiama. Samas on see Naabrite kass, kes mõned aastad tagasi meile kolis, aga nii ülbik.
Pille käest toodud looduslikul elulõngal on täna õied avanenud ja ilus lilla on, sorti kahjuks ei tea.
Suureõielise elulõnga istutasin kevadel murust istutusalasse, aga ju jäi natuke juurt mulla sisse ja nüüd ta kasvab rõõmsalt ka murus edasi. Samuti üllatuseks on see, et sügisel Palamuselt korjatud halli pähklipuu mulda pistetud pähklitest on 3 tükki saavutanud umbes 10cm kõrguse. Mina arvasin, et ei tule enam midagi, juba sai traktoriga plats korra üle niidetud, aga nemad otsustasid alles nüüd kasvama hakata. Mõned kasvavad ja mõned hävivad, täna öösel on ühele jänesele väga kask maitsenud. Puu oli umbes meetri pikkune ja see näljane oli pikalt koore pintslisse pistnud, ju siis metsas süüa vähe. Kaevasin kase välja ja istutasin hobukastani asemele, õnneks oli üks potis. Aga teatavasti on kastanid jäneste ja kitsede lemmikud, seega panin võrgu ikkagi ümber. Vähe sellest, et massiliselt on puudel igasugu söödikuid, on metsloomad ka platsis.
Hambulise kobarpea `Othello` lehed on küll võimsad, aga kas ta ka õied suudab nii kuivaga lahti ajada?

Vesiroosidel on sel aastal õisi vähevõitu, ju on neile potid väikeseks jäänud. Peab nad vist tiigist välja võtma ja ümber istutama.
Üllatav on see, et viljapõllus on nii palju rukkililli, et põld sinetab. Öeldakse, et see mürgitamine võtab ka rukkililled ära ja meie kodu juures on põllud küllalt umbrohuvabad, aga ometi on nii palju siniseid õisi.
Täna oligi suht töövaba päev - sai veits rohitud, õitsenud õisikuid lõigatud, kolm põõsast ja üks puu istutatud ning maasikaid korjatud. Istutasin kaks lodjapuulehist põisenelat, kauni veigela ja kastani. Samuti panin pottidest taimed katseaias mulda, ei jõua neid potte lihtsalt kasta. Eks järgmisel kevadel saab need pajud, veigelad, jugapuud jms õigesse kohta istutatud.
Vana, väsinud ja mädanenud jurta seisab püsti täna humalale, mis teda toestab. Samas kui humal on kasvuhoos, on see jurta nii armas mütsik.
Õues on tulnud õnneks ka kerge vihmasabin, taime juurteni see vaevalt jõudis, aga lehtedele andis ikka kerget kosutust.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar