Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 21. mai 2020

Varblane Mati on paras terrorist

Varblasest nimega Mati kirjutasin ka eelmisel aastal. Ei ole kindel, kas on just sama lind, aga tundub küll. Kohe kui pojad pesas kooruvad, on neil meeletu isu saia järele. Mis muud Matil üle jääb, kui poodi minna ei saa. Peab majarahva käest küsima. Ja tema ülbusel ei ole enam piire. Kui enne ei saanud ukse ette pingile istuda, sest Mati oli kohe platsis - lendas nina ette lauale, pingi käetoele, katuserenni ja palus saia, tihti oli suguselts ka kaasas, siis nüüd järgneb ta ka kasvuhoonesse. Kui ikka poegadel kõht tühi, siis enne ta ei jäta, kui keegi köögist saia toob. Teised sugulased nii julged ei ole, nemad on nagu saatjad või julgestajad. Kui siis saiaga õue lähed, on kohal ka vares. Tema on väheke uje ja ootab eemal. Paar saiatükki tuleb siis kaugemale varese tarbeks visata. Aga vares on tark lind, tema kõht ei ole pidevalt tühi, tema varub rasketeks aegadeks. Üks sahver on tal metsmaguna all, sinna viiakse päris tihti seda kraami. Kes selle hiljem ära sööb, jumal seda teab. Lindude elu on päris põnev jälgida. Eriti toredad on varblaste saunapäevad. Oi seda pidu ja tralli ja sulistamist, mis siis ukse ees lindudele pandud veenõus lahti läheb. Vot see on elu!
Maikuu on olnud nii külm, et pole aru ega otsa. Talvejope olen mõnel üksikul päeval seljast ära saanud, külm mis külm. Taimede areng vindub täiega. Õnneks murelid said ilma suurte öökülmadeta ära õitseda, aga mumme oli väga vähe. Külma ilmaga on igasugu sumisejad ka uimased. Hostad on istutamata, sest lubab taas ööseks -1. Ja kuna mul on taimed olnud kasvuhoones, siis väljas külma saades on lehed kohe inetud. Seoses sellega ongi sel aastal inimesed mitmes taimemüüjas pettunud. Ostes varakult suurte lehtedega hostad, on ju selge, et need on kasvuhoonest tulnud. Aga kui müüja jätab selle pisikese detaili ainult enda teada ja klient istutab taime kohe õue, siis ongi kohe kuri karjas. Oleks ostjat teavitatud, saanuks ta oma taimi külmadel öödel kaitsta.  Kõik aiapidajad ei ole veel taimede hingeeluga kursis ja ei tule selle pealegi, et külm neile liiga võib teha.
Aiatöödega olen sel kevadel lootusetult jännis. Aega ei saa kuskilt juurde ka osta. See kodusolemise pealesunnitud aeg on pannud paljud aiaomanikud oma aeda teise pilguga vaatama ja ümbrust märkama. Väga palju kliente tuleb pika nimekirjaga, kodune eeltöö on tehtud, istutusplaanid on paigas. Kui eelnevatel aastatel on taimi ostetud ikka ühekaupa, siis sel kevadel ikka ühte liiki 3-8 taime. Huvi püsikute vastu on kasvanud massiliselt. Ja see on tegelikult väga tore. Ma usun, et eestimaalaste aiad saavad sel suvel väga õiteküllased ja uhked olema. 
Ja kuna kliente käib palju, siis selle võrra jääb aega oma aia jaoks aina vähem. On paar nurka, kuhu ma isegi veel jõudnud ei ole. Küll jõuab, sest ega selle külmaga umbrohi ka väga kiire sirguja ei ole.

Tegelikult tahtsin kirjutada mõne sõnaga lehtdekoratiivsetest taimedest. See termin on noortele aiapidajatele sageli võõras ja küsitakse, et mis see tähendab. See tähendab seda, et õis ei olegi alati taime kõige uhkem osa, vahest piisab ainult ilusatest lehtedest, õis on kas boonuseks või jääb teisejärguliseks.  Eile tegin mõned pildid püsikutest, mis ka ilma õiteta näevad väga kenad välja. Kusjuures, selliseid püsililli on ikka väga palju.

Kolmseemnik, sulgjas - Triosteum pinnatifidum


Mesiputk - Myrrhis


Kobarpea, hambuline ‘Britt Marie Crawford' -  Ligularia dentata


Epimeedium, taevalik - Epimedium macrosepalum


Laudleht – Astilboides tabularis


Upsujuur, roheline - Veratrum viride

Sellised lehtdekoratiivsed tegelased said eile pildile, aga kui palju neid veel on!  Lihtsalt vaja märgata seda lehtede ilu.
Ehk hakkab tänasest ka soojemaks minema ja püsikud saavad hoo sisse. Ega muud, kui saiatükk tasku ja õue. Hommik on paljutõotav.

5 kommentaari:

  1. Lehed on vahel rohkemgi väärt kui õied. Tervitused Matile

    VastaKustuta
  2. Tore, et lehtdekoratiivseid tutvustad! Nad on väärt taimed.
    Ja olgu teil ikka rohkelt saia! ;)

    VastaKustuta
  3. Haha, selline Mati. :):):)
    Jaa, lehtdekoratiivsed taimed on väga väärtuslikud, kui ma mõtlema hakkan, siis on aias neid ikka päris palju. Protsenti ei oska öelda, kuid kõik need hostad, brunnerad, kivirikumättad, berberised, kõrvikud, ...imeilus sügisvärvus on isegi mõnede rodosortide lehtedel.

    VastaKustuta
  4. Need on vist koduvarblased? Meil on põldvarblaste paar ja vahel on teine paar lisaks, aga pole aru saanud, kas nad ka mõnes pesakastis toimetavad. Igal juhul on need põllukad palju ujedamad linnud, aga pisut on mulgi neid õnnestunud "kodustada". Päris ligidalt lasevad mööda minna juba, ilma et lendu läheks.

    Sõidan aga teeotsast mööda ja vaatan silti. Mul on ka kodutöö tehtud, kuid näe sisse pole veel keeranud. No mul on ka peenar veel kaevamata. Aga kui veel on, palun mulle broneerida kolm 'Apollo't. Mõned vähem elutähtsad asjad olid veel, aga eks küsin neid siis, kui kohal olen! :)

    VastaKustuta
  5. Ma olen veendunud, et taim peab ilus olema ka ilma õiteta. Ja kui taime lehestik on õitest isegi ägedam, siis see on ju ekstra huvitav. Tore, et Sa ses osas inimesi harid.

    VastaKustuta