Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 9. jaanuar 2020

Mulgimaa viljakad mullad

...näevad hetkel välja just sellised. Praegu on maapind märg ja kobestamine ei oleks probleem, aga suvel on ta nagu pragunenud asfalt, kivikõva.


Maa-ameti mullastikukaart annab meie krundi mullaks nõrgalt ja keskmiselt leetunud mulla. Välimuselt on ta kole, kuiv muld on tuhkhall. Samas taimed kasvavad hästi ja niiskust ta hoiab. Põuaga kastma ei ole pidanud.



Tänasega võib aiahooaja alanuks lugeda. Päev oli imekombel vihmavaba ja kohe kutsus välja. Riibusin peenardest sammalt, eemaldasin kopsurohtude mädanenud lehed, korjasin tuule laiali pillutud oksi ja kõrsi. Tegin harvenduslõikuse mustal leedril, kikkapuul ja th. kukerpuul. Oksi terve koorem. Sibulike ninad on väljas, aga nii on see alati olnud. Lihtsalt lume alt ei ole näha olnud. Maa on vett täis, umbrohi piilub siit-sealt. Varajasi õisi ei ole. Tartu BA -s õitsevad juba sinililled, aga sealne mikrokliima ka palju soojem kui meie aias. Lumeroosidel on suured õienupud, aga need on ju alati lume alt välja sulanud. Peale sooja ilma ei ole aias miskit tavatut. Aastaid tagasi olin jaanuar-veebruar Iirimaal ja annab kliimat juba võrrelda küll. Vahe on selles, et meie tuuled on sealsega võrreldes nõrgad. Varsti saame kasvatada igasugu põnevaid nuuste, kui sellised talved ikka jätkuvad.
Paljud tegelevad juba istutusalade kaevamisega. Meie märja ja tatise mullaga seda küll teha ei saa. Kuigi plaane on mul kevadeks palju. Ja miks on plaane palju? Aga sp, et nii pikalt on olnud aega aia raagus ja alasti olekut vaadata ja mõelda, milline kaar tuleks suuremaks venitada.  Seepärast inglastel ongi nii uhked aiad, et talvisel lumetul ajal saavad nad plaane pidada ja aeda koristada. Meil on olnud aed talvel ikka lume all ja mida sa seal siis vaatad või koristad. Selline talv annab selleks hea võimaluse.



Mets-piiphein 'Hohe Tatra' on ka talvel kena. Kevadel panen põõsaste alla, kus teised ei taha kasvada. Panen kohe palju.

Roheline talv.


Itaalia aarum püsib vapralt roheline. Eelmised taimed hävisid esimese talvega, nüüd teisel ringil.

Musta leedri sel suvel tehtud haljaspistikud. Nad üllatavad alati sellega, et hoiavad lehed kevadeni küljes ja alles siis viskavad maha. Samas aias põõsad ammu raagus.

Ehk edaspidi on rohkem sademetevaba päevast aega ja saab aias rohkem nokitseda. Päevad juba pikenevad ja kevad läheneb. Kui just talv vahele ei tule :)


2 kommentaari:

  1. Kisub aeda küll, olen siiani vastu pidanud :) Aga ega enam lund ei taha ka.

    VastaKustuta
  2. Ma mõtlen, et ma ei allu provokatsioonidele, sest on ju ometi jaanuari keskpaik, aga raske on teiega. :)
    Kui homme valgeks läheb, kiikan ka mis aias toimub. Vanasti sai ikka talvel kribinal-krabinal rohitud ja puha. Laisaks olen vist jäänud. :)

    VastaKustuta