Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 17. oktoober 2018

Koerast sain üle...

...ehk saan ka sabast. Ilmad on olnud imeilusad, suvised, soojad, päikest täis, lindude ränne taeva all on väga aktiivne. Lehed langevad häälekalt, pidevalt tundub, et keegi luurab sind aias. Seeni on aed täis, neid kerkib kui ''seeni vihmaga''. Maapind väga märg ei olegi, pigem kuivapoolne. Kaevata on mõnus.
Püsikute pealsed on jäänud lõigata veel ühelt suurelt alalt, ülejäänuga olen ühel pool. Juba üle nädala on vist sellele tööle kulunud. Kui suvisel aal kobestad ja servad, siis annad aiale nagu lihvi, aga nüüd kakud alasti. Teod on magama roninud igasugu puhmalistesse, sp on siiski targem pealsed sügisel eemaldada. Mitte muidugi kõik, aga siiski. See on teema, mille üle isegi fb-s kõva vaidlus käib. Aga igaüks leiab omale sobiva variandi. Ja see lage aed on ka omamoodi vahva. 
Kui lõikamata jätta sügisel hõbelehise marana pealsed, siis kipuvad nii mõnedki kevadeks mädad olema. Lehestik paks ja massiivne, ei lase taimel hingata. See teadmine tuleb siiski aja ja kogemuse najal. Ja palju muud sarnast. Täna sai aiast välja veetud 4 murutraktori kärutäit püsikute pealseid, mis lähevad tulle. Lisaks veel aiakärutäied komposti. Ja see ainult tänane päev arvudes.
Lisaks leiad sellise koristamise käigus igasugu põnevikke, kelle olemasolu tundub kui ulme. Siis leiad igasugu seemikuid, enamasti küll neid, mida vaja ei ole ja kirud näiteks liblikõielist kannikest maapõhja. Aga leidub ka väga vajalikke. No märkmikus on mul pikk nimekiri kevadeks 2019 - mis kus tegemist vajab. Kevadel ju sügist muidu ei mäleta.
Pilti mul ei ole, aga täna avastasin, kuidas vesikanep on ühe elupuu läänekülje ära söönud. Päästa vist ei ole sest küljest midagi, aga kevadel tuleb paar vesikanepit sealt välja kaevata. Või sügisel, kui jõuab.

Pilt tehtud 1.juulil wannereri leinakellukast ja paistab ka männilehine peekerlill.


See pilt 16.oktoobril. Väga pika õitseajaga püsikud. Männilehine peekerlill küll haljastuses kasutust ei leia, aga huvilisele üks kena tegelane.

 on 

Lehtla uuendamine edeneb. On vaja veel kivid tuua ja küljed 'kivindada' ning katusevahetus jääb kevadeks. Mis materjal valida, mis oleks kerge ja soodne ja moodne? Soovitused teretulnud. Põhjaküljes on mu sõnajalgla, mis jääb. Läänes oli enne aktiniidiad ja sidrunväändik. Kahjuks ei ole puituvad liaanid sobilikud kergehitise seina katma, seega need said eemaldatud. Ehk leiavad endale seal koha jorjenid. Lõunakülg on nüüd see, kus on olnud aed-päevaliiliad. Sinna oleks vaja miskit nii 50-100 cm kõrget ja lõhnavat, aga mida... See päevaliiliate üksluine lehestik on tõesti igav. Moosesepõõsad oleks head, paraku on nad natuke ohtlikud oma eeterlike õlidega. Koht mõtlemiseks.



Selle samblaga olen ma aastaid hädas. No nii paar kuud tagasi riibusin kiviaialt kõik sambla ja segasin kõvasti tuhka pinnasesse. Kasu pole miskit. Nagu näha, siis sammal kasvab jõudsalt.



Must lumeroos alustas.



Nii see aed tühjaks saab.




See pilt on eilne, tänaseks ka siin pealsed lõigatud.



See 'saba' on siin, koera saba.



Sellised kribuseened on amuuri korgipuu all. Kisub pea keerlema, kui alla vaatad. Nii palju ja nii pisikesed.





Niidan endiselt muru. Kui ilm lubab, siis paar päeva kulub veel niitmisele, sest niita kannatab siiski ainult õhtupoolsel ajal.  Peale niitmist on kena küll.


4 kommentaari:

  1. Ilusad ilmad on nende sügistööde jaoks ideaalsed, mõnus on rookida ja mulle meeldib see hooaja lõpetamine. ega need peenrad enam ju nii alasti ei jäägi, puittaimed annavad oma. aga niitmise ma lõpetasin selleks aastaks küll ära :)

    VastaKustuta
  2. Mulle kargas ükspäev naabrimees juurde ja kukkus muruniitmisest rääkima (ega ta ise seda küll tegema ei hakka!). Ei saanudki aru, kas jutu ajendiks oli jalgu märjaks tegevalt pikk rohi või mure niidukisse jääva vana bensiini pärast. No see viimane on õige point küll, samas on mul ainult piisake kanistris alles ja ei tahaks vastu talve uut täit ka ju ostma hakata. Eks ma vaatan, kui vaba päev ja kuiv ilm kokku peaks sobima...Aga kivila sammaldumist vaatasin just ise ka oma fotodelt. Huvitav, kuidas ma peenras igasugustest koledustest mööda vaatama olen nende kooliaastatega õppinud. :P No igatahes selle sambla vastu mina siin mändide all küll kuidagi ei saa.

    VastaKustuta
  3. Oijupsus kui korras sul kõik seal on! Ma pole veel pealsete lõikamise ega lehtede riisumisega alustanudki. Ootan kui lehed kõik maha tulevad.
    Sellega olen 100 prossa nõus, et kõik püsikute varred peenralt minema. Talvel on mul savi milline tagaaed välja näeb (niikuinii jälle umbrohtub detsembri ja jaanuari jooksul), kuid vähemalt pole nälkjatel kuhugi pugeda kui lehed riisuda ja varred maha võtta. Roog-sinihelmikad võtan ka maha kui külmaks läheb. Talvel lumega nad lamanduvad ja seda vettinud heina on kevadel nii raske nüsida.

    VastaKustuta
  4. Koristasin vanas aias ja vaatasin, et teod on end hästi sisse seadnud. Isegi kui ära korjata, mõned on juba kaevunud ja kevadeks on ikka hordid. Siis tuleb kevadel korjata.

    Mind lagedaks tehtud peenrad ei häiri, okas- ja lehtpuud annavad oma. Töine sügis sul :)

    VastaKustuta