Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 23. jaanuar 2012

LILLEKÜLLAST MUSTA DRAAKONI AASTAT!

Täna kell 9.39 ta siis tuli - see musta draakoni aasta. Igatahes minul tekkis mõte, et peaks aasta auks muretsema mingi musta huvitava taime, kas siis õis- või lehtmusta. Plaanis oleks muretseda tume maohabe Ophiophogon planiscarpus, aga kas ta jällegi meil vastu peab. Seemnemaailmas igatahes on seemned saadaval. Ja siit tulevadki mõned küsimused taimetarkadele, kes lugema juhtuvad. Kas kellegil on maohabe olemas ja kuidas ta talvitunud on? Asun 4.tsoonis, aga paberite järgi sobib maohabemele tsoon 5-7. Saartel ja lääne-Eestis peab ta muidugi vastu, aga kuidas on sisemaal teda kasvatada? Ja veel, kuidas suhtute Seemnemaailma seemnetesse? Ise olen sealt tõesti ainult korra tellinud ja miskipärast oli idanemine kehv. Äkki oli viga lihtsalt minus ja minu loodud kasvutingimustes, ei tea ju. Oleksin tänulik, kui jagaksite ka siin omi nõuandeid. Saadaval seal ju suht lai valik ja nii mõndagi põnevat. Kuna tahaksin sel aastal püsikute sortimenti tunduvalt laiendada, siis otsustasin seemnelist paljundamist. Katsetaks korraga hulgim ja ehk on edaspidi võimalik sel alal nii töö kui hobi ühendada. Või teab keegi idamaatark veel mõnda kohta, kust võimalik soodsaid ja moodsaid seemneid tellida. Aga siin tekib veel üks aga. Teada on, et seemnelise paljunduse miinuseks on see, et aretatud lillesordid ei anna 100% sordiehtsaid järglasi. Kui kindel võib üldse taime ostes olla, et see on just seda sorti, mis sedel tal küljes on? Kui ostan seemne, mille pakil on kirjas sordi nimi ja teen külvi, kas siis ikka sirgub sama sorti järglane? Muidugi, hobiaednikule üks-kama, mis sorti taim, peaasi et talle meeldiks. Aga kollektsionäärid saavad ju niimoodi petta. Eks see nii vist käib kah ja vot see ongi siis soodne. (Kole keeruliseks kisub mõttekäik) Või mis soodsast siin jahuda, tavaelus on siiski nii, et ega need soodsad asjad ju ei kesta. Eile just vaatasin ühe tuntud aedniku sinilille, mis oli tõeline kaunitar, aga taime hind oli 50eurot. Vot see on elu ja need on hinnad, aga ju see taimeke on sordiehtne ja  ka seda väärt.
Ja veel, mis muldasid keegi kasutab nii külviks kui potistamiseks? Ise olen ikka paaril aastal nende nn lillemuldade asemel sellise turba saanud, mis ei kõlba kuskile. Olen siin just muldasid nüüd uurinud ja tundub, et ega peale Biolani musta mulla vist paremat leida ei ole. Seda tundub, et müüakse jaevõrgus ka ainult 55liitristes kottides. Aga kas kasutada ainult mulda või tasub segada ka turbaga, kui pistoksi potistada? Siiani olen kasutanud selleks otstarbeks aiamulda, aga sellega hakkab kitsas kätte tulema. Nõuannete ja kogemuste jagamise eest oleksin tänulik. Ja üleüldse, muld on ju tähtsaim maavara, aga ise ka vaatan, et mulda jääb järjest vähemaks. Pidevalt taimi jagades annad ju mulda ka kaasa ja tundub, et tagasi teda nii palju ei tule, sest kuidas muidu see paljundusmaa järjest madalamaks jääb. Istutusaladesse saab ju ka pidevalt komposti, kõdusõnnikut ja liiva juurde kärutatud. Huvitav, kust suured puukoolid selle mulla tagasi saavad? Ei ole ju mõeldav, et ehituseks kooritud pinnast kasutada, sest seal on kõik kihid segi pööratud. Isegi kui ta on sõelutud muld, võib ta olla pinnase alumine kiht, mil pole huumuse ega muu kasulikuga mingit pistmist.
Ilmad on sel aastal olnud mõnusad, lund on parasjagu ja kraadiklaas alla 7 külmakraadi meil näidanud ei ole. Aga ilmajaam lubas selle nädala lõpuks isegi -22. No mõni külmalaine ei tee ka paha, kui lumevaip maas on.

6 kommentaari:

  1. Minul endal on Seemnemaailma lilleseemnetest eranditult halvad kogemused. Pakis on kaduvväike kogus ja seegi ei idane.
    Köögilijaseemnete kohta olen kiidusõnu kuulnud jälle. Võta siis kinni.

    VastaKustuta
  2. Olen kasutanud Seemnemaailma köögiviljaseemneid ja nende üle ma ei kurda, idanevad korralikult ja taimed kasvavad jõudsalt. Dek.taimede kogemus puudub

    Aga Biolani mulla suhtes olen küll väga skeptiline, selle nahka on mul nii mitmedki külvid läinud. Eesti turbatoodete tomatimullaga (sobib enamvähem kõigele) pole aga mingeid probleeme ja ta on mu konkurentsitu lemmik nr.1. Seal on turvast piisavalt, nii, et seda küll lisada pole vaja. Kui on tegu mingite õrnemate ja kuivalembesemate taimedega, võib sinna juurde segada hoopis liiva või kui seda pole, siis kaktusemulda.

    Maohabe meil ei talvitu, viga polegi vist külmas, vaid hoopis talvises niiskuses, ühtlaselt külmal talvel ärkas kevadel kenasti, aga kui vahepeal sulatas, külmetas ja sadas vihma, siis oli ta mädanenud. Proovisin 2 x

    Kui Sa vajad musta taime, siis Iris chrysographes `Black Form` peaks asja ära ajama, sama head on ka mõned kuradiküüned, äärmiselt talvekindlad taimed. Aediirist Sa vist ei kasvata, sealne mustade sortiment on juba üüratu suur.

    HEAD UUT AASTAT SULLEGI

    VastaKustuta
  3. Üheaastastest võid külvata musta valgeservalist vaariklille, ma ükskord kasvatasin. Seemne sain tavalisest aiapoest. Õitses küll ja oligi täitsa must - lähedalt oli huvitav vaadata.

    VastaKustuta
  4. Mina ostsin omale Gardenist maohabe ja sealt õeldi, et võib talveks välja jätta küll.Ma aga ei riskinud, panin ta potti ja hoian praegu verandal(pluss5-10). Praegu on päris ilus teine.Eks alati on õigem asjatundjate käest küsida ja selleks on aalujad suurepärased!

    VastaKustuta
  5. Minul on Seemnemaailmaga nii ja naa kogemusi, aga suuremalt jaolt positiivsed. Külvamiseks olen juba mitu aastat kasutanud mingit vist saksa päritolu külvi ja pikeerimismulda, 20 liitristes kottides, meil oli müügil Maximas ja isegi väga soodsaks läks see hind lõpuks. Maohabeme kohta ei öelnud ostmisel keegi, et meil ei talvitu ja peaks tuppa tooma. Panin talle küll talveks katuse peale, aga kas oleks pidanud tõesti üles võtma? Peab vist minema kangi otsima:)
    Kui aga juhtub kogemata talve üle elama koos paari pojaga, siis jagan lahkelt

    VastaKustuta