Lehevaatamisi kokku

kolmapäev, 27. detsember 2017

Tingel-tangel...

ja see suur jõulupalagan on siis selleks aastaks läbi. Ma ei ole eriti jõuluinimene, juba oktoobri lõpus hakkab see trall peale ja kestab kaks kuud. Aisakellad hommikul ja õhtul raadios kõlamas. Ostumöll, allahindlus, hea kingikotti pista jne. Väsitab. Jõululaupäev nagu igas peres - lihale maitseained peale, piparkoogid ahju, glasuur peale, käik surnuaeda, siis saun küdema ja siis istud lauda. Sööd nagu keskmine eestlane ikka - nii palju kui sisse mahub, mine sa tea, kas homme enam antakse :) Ja alles seejärel tekib aeg mõelda olnud aastale. Meenutada inimesi, kes läinud meie hulgast... Aasta 2017 oli selles suhtes Aalujate jaoks väga kurb. Aga minevik jääb ja meenutamist on küllaga.
 Mõelda sõpradele, tulevikule, olevikule. Mõtete järjekorra reastame vabal valikul.

Jõulud algasid meil uhkelt valgelt. Lumevaip oli päris paks maas. Kui 25.dets hommikul kattis lumi veel maad ja kruusateed olid paksu klaaskaane all, siis 26. hommik oli taas roheline. Kadunud nii lumi kui jää. Väga tugev võim sel soojal ja vihmal sel korral. Taimedele, eriti hellikutele siin midagi head ei ole. Võitlema peavad selles niiskuses. Hallitus on sel aastal meil suur märksõna. Kasvuhoonest ma juba kirjutasin ja tuletan veel meelde, avage kasvuhoone uksed, kui need on kinni. Keldris tekkis kahe päevaga purkidele valge hallituskate, ma ei ole enne sellist asja näinud. Meil on küllalt sügav kelder maa all ja ühel päeval olid kõik purgikaaned äkki valge hallitusega kaetud. Isegi keldri välisukse siseküljele oli kerge hallitus tekkinud. Eile riisusin suure ebajasmiini alust, sest pinnas oli lihtsalt hallitanud. Õhuniiskus on niivõrd suur, see soodustab nii hallituse kui igasugu seente hoogsat kasvu.

Eilse soojaga sai taas aias väike jalutuskäik tehtud. Jõulise kasvuga taimede pärast ma ei muretse, aga igasugu kribalaid uurisin küll. Priimulad tunduvad kõige õnnetumad. Kõrvikud paistsid kõige paremas seisus olevat. Aga näiteks orbicularis oli väga õnnetu olekuga ja marginata taimed ka õnnelikud ei paistnud.

Kuivmüüri elanikud tundusid lume alt tulnuna enam-vähem triksis-traksis olema.


Silene acaulis on kahtlaselt pruun või nii ongi vist temale omane. Mitte eriti isuäratav olla talvisel ajal.




Pikalehine leviisia näeb hea välja. Tited ka kõik elujõulised.



Hõbe-teelehe alumised lehed näitavad mädanemise märke. Ta meil esimest talve, käitumismustrit veel ei tunne.



Ka siin on põisrohi pruunikas.



Harilik kassisaba 'Red Fox' näitab detsembris alati punast. Kõik aastad on nii olnud. Sel aastal lihtsalt lumi ta pikali surunud.





Õunad puul detsembrikuul.



Okkalised oma muutuva värviga on ka lahedad.




Tiik on paksu jääga kaetud. Siin ei suutnud loodus sekkuda selle soojaga.



Aasta lõpuni on jäänud veel loetud päevad. Tuleb valmis saada tellitud tööd ja saata 2017 minevikku. Tänased toonid saavad olema rahulikud.



Imelist lõppu ja veel imelisemat uut aastat kõigile!

4 kommentaari:

  1. Silene acaulis ongi talvel sellist värvi. Head tulevast uut!:)

    VastaKustuta
  2. Mullegi on see eelnev pikk jõulutrall vastumeelt.Minul tuleb jõulutunne lastelaste saabumisega,siis algavad meie peres jõulud-on ju veel osad päkapikuusku.
    Ka minul on kivilas paar uut pisisaxifragat lume alt välja sulades täiesti pruunid.Eks näis mis neist kevadel saab.
    Ilusat aastavahetust ja head uut aastat nii aias,kui isiklikus elus.

    VastaKustuta
  3. Ma olen iga aastaga jõulude suhtes aina rahulikum, lastest on abi ja meil õnneks mingit ülekinkimist ei toimu, sestap mööda kaubandusvõrku suurt ei torma ka.

    Sellegipoolest armastan jaanuarit, siis on kõik nii normaalne ja ilma reklaami räuskamiseta. Müüakse vähem :)



    Rosetiga alpitaimed hakkavadki kõduma äärtest, nad kaitsevad oma südamikku. Kaitsevad ja mägedes, kivipraos, tekib sellest ka vähene huumuskiht. Muretsema hakka siis kui südamik läinud.

    VastaKustuta
  4. Minult libiseb kogu see jõulukomerts lihtsalt mööda ja maha aga Jõulu enda vastu pole mul midagi. Tähistan neid nii nagu tahan ja mulle meeldib. Seda peab lihtsalt õppima, sest oh, on olnud ajad kui... :) Hääd vahetamist ja rõõmsamat ut :D

    VastaKustuta