Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 21. november 2019

Lubatakse heitlikku talve

See ei tõota ühele aednikule midagi head. Pikk sügis oli küll imetore, vähemalt minusugusele aiapidajale. Ma julgen väita, et ma ei ole elus suutnud sügisel aeda nii korda teha, nagu sel aastal. Samas võib liigne agarus hiljem kätte maksta. Olen jõudnud kõik püsikute pealsed maha lõigata ja istutusaladele kogunenud lehed ära koristada. Ilus on, kohe väga ilus novembri kohta. Aga kui tuleb lumeta külm, siis ei ole see mitte kiita töö olnud. Samas tean, et kevad on alati väga kiire ja aega vähe, seega loodan, et tehtud tööd on olnud õigustatud. Eriti järgmisel kevadel, mil päevad on juba praegu ette planeeritud ja ajaga võib väga kitsas kätte tulla.
Kuna lubatakse sellist vahelduva sula ja külmaga talve, siis minu soovitus on viia kõik talveks potti jäänud taimed kasvukasse. Olen seda kogenud, mis üks selline talv õue jäetud potitaimedega teeb. Enamus läheb kevadel komposti. Just see vahelduv külmumine ja sulamine, seda ei suuda need potistatud taimed üle elada. Võib olla aitab pottide külili panemine, puittaimedega nii olen teinud ja neile on sobinud. Aga igasugu alpitaimed seda kindlasti ei taha. Ja turvast hetkel kuhugi kuhjata ka ei soovita. Soe, haudumine, hallituse teke. Olen mulda rehaga peale tõmmanud ainult itohi pojengi pungadele, ei mujale. Kuuseoksi ka vara panna. Kui on ikka aega ja võimalust seda hiljem teha, kui tõesti vajadus tekib, siis tasub oodata. Liigne agarus on ogarus just selle varase katmise ja matmise puhul. Ja see täna saabunud külmalaine ei jää mitte kestma.
Mulle sobib selline pikk sügis ja varajane kevad, siis jõuad ja saad aia tibens-tobens korda. Miks Inglismaal on nii uhked aiad? Neil on aega, mida meil tihti ei ole. Kui ikka lumi novembri alul maas on, siis ei loe isegi see, et mul on nüüd aia tarbeks aega.




1 kommentaar:

  1. Jah, need talvised kõikumised. Eelistaksin igal juhul korralikku lumega ja paraja külmaga talve aga ilma tellida kahjuks ei saa. ega jäägi muud üle kui oodata ja loota ning hinnangud anda kevadel Kindlasti ei ole vaja läbi talved muretseda, sest muuta ju midagi ei saa.

    VastaKustuta