Lehevaatamisi kokku

reede, 5. oktoober 2018

Esimene nõrk külmanäpistus

Täna öösel siis käis kerge külm üle maa. 5.oktoober juba. Pikalt on meile suve antud. Tavaliselt on enne esimest kalendri sügispäeva jorjenid läinud. Sel aastal veel püsivad. Ise ma olin eile linnas ja õhtul aknast vaatasin, kuidas autode katused valgeks muutuvad. Aga külm kui selline oli nõrk ja mitte kõikjal. Läinud on soorohi ja sauruse võhad. Mõned üksikud jorjenid näitavad ka musta värvi lehtedel. Aga muidu on kõik veel suht suvine.

Aalujate ühistellimusena tehtud sibulikud jõudsid ka pärale. Imetore uudis. Samas muret ka kuhjaga. Tore on ju tellida, aga kui sa lõpuks oma käru ja tööriistadega mööda aeda ringi traageldad, et mõni vaba koht leida, siis meenub Ivo Linna laul -Viis viimast, neil kohta pole loodud... Mul on ta küll nii. Pooled sibulikud sain eile maha. Tänane ilm töid ei soosinud ja kõige raskem on martagonidele kohta leida. Samas kiitus kasvatajale, sibulad kui kaalikad, nii suured.


Sibulikega mul suhted soojad just ei ole. Kes on enne mu blogi lugenud, see teab. Siit hea näide. Sai kunagi istutatud ilus krookus 'Zephyr'. Sai neid pandud siia- ja sinnapoole kasvuhoonet. Hiljuti kurtsin just Hellele, et kadunud see krookus. Eile vaatan, et klaari alla istutatud brunneral nii vahvad õied. Olin brunnera toonud koos krookustega uude kasvukohta, kuigi... minu meelest pidi neil ikka päris suur vahe olema. Aga vahest on just nii.


Lursslilledest ei saa üle ega ümber. Sordid küll erinevad, kuigi inimsilm erilist vahet neil ei märka, kui just botaanik ei ole.




Mitmed pisemat kasvu sibulikud said siia uude poolasustamata alasse. Kevadel hea kiikuda ja õisi nautida.



Mõnel aed-päevaliilial on kevad käes.



Alang läheb vastu esimesel talvele. Eelmisel talvel oli potiga kasvukas.




See õis ei jäta küll kedagi külmaks. Karvane kõreliilia 'Myazaki'. Taas ost, mille sooritasime Pärnu taimelaadal koos Evega. Nii et Lepatriinu, sul peab ta kuskil praegu õitsema.




Talveks potti jäänud taimed tõin kasvukasse. Ei julge sinna detsembri vihma kätte jätta, on lihtsalt oht ära mädaneda. All vasakul Kiskjasiililt saadud seemnest külvatud süüria hibiskid. Nagu puud. Ei teagi, mis teen nendega.



Tervitused Evele vikerkaare taha selle kilpkonnalillega, mis on tema aiast pärit. Ikka on ju nii, et kui õitele pilgu heidad, siis meenub tihti ka päritolu. Nii on väga hea võtta hetk ja mõelda lahkunud kaaslastele.




Püst-elulõnga teine õitsemine.



Vaarikate üleküllus. Sel aastal on 'Polka' saak nii meeletu. Isegi lindudel on villand. Herilased said ka kõhud täis. Ja nii nad siis seal põllul punetavad, sest mis sa ikka nendega teed, kui neid on juba korjatud ma ei tea kui palju.



Lõpuks lihtsalt sügist.




Amuuri toomingas, minu suur lemmik, piilub kollasena.


Esimesel pildil külvatud ja teisel peekerlille sort. Panen külvile nimeks 'Väga punane'



4 kommentaari:

  1. Kõreliiliat pean minema otsima, ega siin nädala sees enam aeda valges ei jõua ja ka nädalavahetustel on muid tegemisi nii palju teha olnud. Sõltub ka millal sai soetatud, kui eelmisel aastal, siis võib juhtuda, et polegi istutatud... Ja kilpkonnalill on tiigi ääres küll olemas, aga hoopis roosade õitega...

    VastaKustuta
  2. Öökülma asemel oli meil eile vihmad. Hommikust peale ja muudkui sadas. Väga ilusa võraga okaspuu on sul (peale vaarikate pilti), mis see võiks olla? Martagonid olen istutanud niiskemasse kohta ja poolvarju. Aga kasvavad ka täispäikses ja liivmullas, nagu see suvi alles veendusin. Olin poemartagonid kogemata muude liiliatega ühte kohta istutanud. Muidugi olid poolvarju omad lopsakamad ja paremas konditsioonis.

    VastaKustuta
  3. Meil nagu korraks midagi sädeles aga varsti hakkas temperatuur tõusma ja kõik on endises olekus. Teisõitsemisi on palju. See on küll nii, et taimi vaadates andjaid meenuvad, nii lahkunuid kui elavaid ja see teeb need taimed kordades väärtuslikumaks

    VastaKustuta
  4. Hibiskuse istutaksin õue, kuigi nüüd vist hilja juba. Väga äge, et nii suured! Tartu botaias kasvab ta ka, meil nagu püsik, igal aastal alustab uuesti. Mul on 1 kodus akna all, näis, mis uuel hooajal saab.

    VastaKustuta