Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 29. juuli 2018

Soojad suveilmad jätkuvad

Nii tore on hommikuti ärgata, päike särab endiselt taevas ja on soe. Tõeliselt soe ja mõnus. Virisemiseks pole põhjust, et suve nagu ei olegi. Jätkub sel aastal tervele Eestile.
Peoleo aitas meid eelmisel nädalal hullemast katastroofist välja, nii korralikku vihma ei ole kevadest saadik tulnud. Veel eile liiliaid istutades oli maapinnas niiskus täitsa olemas. Kastan aias taimi endiselt väga valikuliselt, just väljasuremisohus olevaid taimi. Põhjused väheses kastmises endised - napib vett ja füüsiliselt raske selle kastekannuga mööda aeda kihutada.
Kõige hullemas seisus tunduvad igasugu alpitaimed. Kuivus neid ei kimbuta, sest ümbritsevate kivide all niiskust on. Põhjuseks tõenäoliselt see suur kuumus. Üritan mõnedest kivirikest täna tutsud pottidesse panna, et kui läheb trumm, jäävad pulgad alles. Savipotid vean päikesekülge varjuks. Just mitmed kivirike liigid on mustaks minemas.

Nädalavahetusel sai kohalikku kultuuri nauditud - toimus ju Viljandi Folk. Rahvast oli ikka palju nagu alati ja üritusest võetakse viimane. 


Igasugu hortensialised uhkeldavad oma erinevate vormide ja värvidega. Suurelehine, puis- ja aedhortensiad (viimaseid olen juba 9 erinevat suutnud aeda istutada). Ronivad hortensiad mul sel aastal veel õisi ei näidanud, neid nüüd kaks taime kenasti puutüvedele ronima aidatud.





Must leeder 'Black Tower' sobiks oma minimaalsete mõõtmete tõttu püsikute alasse, taustaks mõnele erksavärvilisele õiepuhmikule.



Siilikutel ja liiliatel eraldi ei peatu. Siilkübarate kohta väidan ainult seda, et poolvarjuline kasvukoht sobib neile paremini kui täispäike. Kõrguste vahed on sel aastal eriti suured erinevates kasvukohtades.




Virgiinia männasmailasi olen ka palju istutanud. Sorte olen päris palju hankinud ja mõned said kohe massiga istutatud. Aga seda massi näeb alles järgmisel aastal, sest selle põuaga on nagu on.












Gabioonist valmis selline pisike pingike. Mõttes on teine sarnane kõrvale teha, mis võiks ideaalis olla 10cm madalam.


Sellist puhkuseküllast suve tõesti ei mäleta. Rohida on vaja harva ja vähe, niita on vaja ka harva ja ainult valitud kohtadest. Seega naudime suve. Minul ongi plaanis homme ette võtta retk Pärnu aedadesse, reedel külastan Iklas etendust 'Piiri peal' ja pühapäeval põrutan Kiviõlisse. Vähese aiatöö tõttu on võimalik suvest viimast võtta.


1 kommentaar:

  1. Ilusat puhkust!:)
    Kivirikud ei taha tõesti täispäikest, oleneb liigist muidugi ka. Vahel piisab kivist, mis varju annab. Aga meil kimbutavad sipelgad. Kui midagi ära kuivab, vaata igaks juhuks juurte alla, ega seal mitte sipelgate urud ei ole.

    VastaKustuta