Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 2. oktoober 2017

Madala huumustasemega kivine istutusala

Pikka juttu ei tule. Tuleb jutt millalgi pimedamal ajal. Täna teen lühidalt. FB-s oli siin vaidlus, mis on kivila? Mis vahet seal on, ma aru ei saa? Kiviktaimla, kivila, alpiaed, alpinaarium, rohkete kivide ja madala huumusega kõrgpeenar. Kõik sobib, vist. No sellised kunstlikud minikaljud on omaette teema ja see klassifitseerub mitte loodusliku, vaid kunstlikult pingutatud jäljendusele. See on hoopis teine teema.
Tagasi vana kiviktaimla juurde. Mul on aias maeiteamitu istutusala ja nende korrashoidmine ei ole reeglina väga aeganõudev töö. Erand on siis, kui vaja on seemikuid säilitada jne, st et pead hoolikas olema. Ei ole vaja fokiniga kõik jumalatelilled suures fokini promomises üles künda. Aga no see kiviktaimla - agarate ja ogarate lollusel ei ole piire. Ma tuhveldasin sõna otseses mõttes seal septembris kaks pikka päeva ja sai enam-vähem. Ise käin ja ise vaatan ja kiidan ennast. Kui saabub mõni Aaluja, kiidab ja vaatab ka. Üldjuhul selline on ja ei ole koht. Pilte saab kribulatest, kui omad kallist tehnikat, imelisi. Kõik laigivad. Ja siis kui selle shopitud taime ostavad, ei olegi nad nii õnnelikud. Vähemalt suurem osa neist.
Igatahes kui ma selle madala huumusega kive täis kõrgpeenra korda sain peale kahte päeva, oli minu süda rahul. See vist ongi kõige tähtsam.









Tegelikult võib seda kutsuda ka kukeharjade, merikannide ja kivirike metsaks, ma arvan küll nii.

8 kommentaari:

  1. Endale peabki meeldima ja enda hing peab rahul olema, ega me teistele ju ela :) Ikka iseendale rõõmuks ja mureks :D Mina nimetan enda madala huumustaseme ja kividega aiaosasid kivilateks, mis suupärane lühend kiviktaimlast. Alpiaed peaks vist tõesti olema ainult mäestikutaimedega täidet aga mul ju ka kaktused ja muud mittekohased :D

    VastaKustuta
  2. Minagi kutsun oma ala kivilaks kõigi seal kasvavate taimede ,sibulike ja kaktustega,ning endale eriliste kivikestega-on üks suur surra-murra,aga mulle meeldib ja see on kõige tähtsam.
    Nii ka Sulle peab oma ala meeldima,igatahes minule sinu ala ka meeldib.

    VastaKustuta
  3. Iial ei ütleks, et oktoober.:) Niisugused ilusad veatud vaated.

    VastaKustuta
  4. Aga kivilatest niipalju, et pole ühtegi sarnast. Igaüks on kaunis ja huvitav. Mõtle või Anne pisimaastikele, Kiskjasiili maakivinõlvale, Muhedike väljapeetud nurgakesele või Rahmeldaja liigirikastele kivi-liivadüünidele. Karini maastikud veel lisaks. Kõik on väga erinevad ja igal oma võlu.

    VastaKustuta
  5. Kivila on meie leiutatud üldnimetus kõigile taimestatud kivipeenardele. Ma pole küll kursis poleemikaga nende kohta, aga kas alati peabki kõike defineerima, päris puhast alpiaeda vms pole meil kellelgi, aga ilusad ja head on need meil kõigil

    VastaKustuta
  6. Kivila ongi hea nimetus, kannab kõik välja ja nagu ikka on Sul aed ülokorras ja hästi hoolitsetud!

    VastaKustuta
  7. Meil on ju nii suur rahvas, et aiandusalases terminoloogias on raske kokkuleppele jõuda. Defineeritud on seda muidu eestikeelses kirjanduses ikka. Mõistagi erinevalt. :)

    Alpitaimedega on muide sama lugu, aga see selleks. tahtsin tegelikult täiendada, et üsna tavalise fototehnikaga saab ka häid lähivõtteid teha, siin on mõnest nipist kasu.

    Kõrgmäestikus kasvavatel alpitaimedel aga on suur õis elu küsimus, sest kasvuperiood on lühike ja võib ootamatult otsa saada, aga putukaid on vaja ju meelitada, et saaks seemneid külvata...
    Hoia aga kindlat joont, küllap jõuavad need kivilahullud sinu juurde ka :)

    VastaKustuta