Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 24. august 2017

Kaunad praksuvad

Hobiaedniku kohta tavatsetakse öelda potipõllumees. Naljaninad! Olles paar päeva jälginud kõrvalt ilma potita põllumehe töid ja tegemisi, ei saa mitte blogimata jätta. Kuigi loen ju uudiseid ja olen ikka kursis, millal mida külvatakse ja lõigatakse, ei ole ma sellesse kunagi süvenenud. Aga nüüd kahe päeva jooksul tekkisid sellised mõtted.
Aeg. Aeg tiksub halastamatult. Sügis läheneb kiiruga. Ilm ei ole meie poolt - kuigi sünoptik lubab vihma ida-Eestisse ja me oleme ikka rohkem keskel või lõunas, siis selle prognoosi järgi asume ikka idas. Rapsi sai eelmisel sügisel külvatud palju ja raps valmib. Kaunad praksuvad. Tera pudeneb. Tera on vaja kätte saada iga hinnaga. Maksta on vaja liisingud, palgad ja riik tahab oma osa. Jookseme ajaga võidu. Eile peale lõunat tundus et aeg on küps. Enda kahest kombainist ei piisa, renditud sai kolmas. Poole kolme paiku sõidavad kombainid põllule. Töö sujub. Koormat ootavad autod ja traktorid seisavad maantee servas. Agronoom ja PÕLLUMEES vaatavad taevasse, uurivad ilmaprognoosi. Kas jõuame ja palju jõuame. Enne kuute läheb taevas pilviseks, hakkab udutama. Töö veel jätkub. Iga hetkega muutub sadu tihedamaks ja KÕIK. Oligi kõik. Kombainid põllu äärde ritta uut päeva ootama. PÕLLUMEES magab rahutult.
Tänane hommik. Öö läbi on tugevat vihma sadanud, tuul on vali, udutab endiselt. Õunapuude alused on ubinaid täis. Vili tilgub vihmast ja kastest. Taas hakkab lõuna paiku ilm muutuma paremuse poole. Agronoom sõidab autoga põllule, katsub kõrt - märg, ei kannata veel peale minna. Tunni aja pärast uus kontrollsõit. Ja kõik algab taas. Kolm kombaini sõidavad rütmis, must tera kukub autokasti. Silmale ilus vaadata. Päev läheb aina kenamaks. Aga siis on tagasilöök. Kiire koosoleku ja visuaalse hinnangu alusel otsustatakse, et teispool kruusateed kombainid peale ei lähe. Maa on seal madal, tuul ei kuivata. Riski peale minek. Kontrollime järgmist põldu. Kaks kombaini alustavad teed mööda koristatud põldu uuele väljale. Üks kastiauto aga otsustab hooga sõita põllult teele, mis viib ühe talu juurde. Ja nagu arvata oli, sinna ta sisse jäi. Oodati traktorit, kes abi annaks. Vabandagu siinkohal kõik mehed, aga selle peale annab tulla. Traktor oli sellel pehmel kruusateel, auto põlluservas künnivaos ja asuti sikutama. Loomulikult peale tee lõhkumise muud tolku ei olnud. Talumees oli oma tee lõhkumise pärast veel kuri ka. Mehed võtsid labidad ja asusid teed parandama. Siis käis prõks ja meeste aju asus tööle, tõmmata põllu pealt. No töötas kohe. Ka auto sai minna uue koorma järgi. Õnnetuseks juhtus veel mingi rike rendikombainiga. Taas oli abi vaja. Aega kulus, aga korda ta sai.
Paarisaja meetri kaugusel asuv põld kannatas koristamist. Õhtul kell 21.00 veel kombainid sõidavad. Kaste ei ole veel nii suur, kannatab koristada. Homseks lubas taas vihma. Aga aeg tiksub ja kaun praksub.
Vot see on PÕLLUMEES ja tema elutöö. Siin ei sõltu endast suurt miskit. Täpselt nii palju, kas ilm laseb teha või mitte.
Ja mina mõtlen, et ei tea, kas ranunculus alpestris 'Flore Pleno' ikka talvitub. Naljanina missugune! Potipõllumees :)

8 kommentaari:

  1. Tore kirjatükk :) Täna mõtlesin minagi põllumeestele, hernele, mis pudeneb meie ümber ja muudele viljadele. Aga meil on 4 päeva sadanud ja ilmateade on nutune. Lopodan, et tuuled pöörduvad ja ilmad paranevad. Saagi peab ju kätte saama.

    VastaKustuta
  2. Ilma vasta ei saa. Meie maja krunti ymbritseb 4st kyljest põld ja väga hästi on näha, kuidas ilm kohe yldse ladusalt töid teha ei lase.

    VastaKustuta
  3. Meil on ka laupäevast saadik väikeste vahedega aina sadanud. Täna risti üle Eesti sõites on siinpoolses Eesti otsas palju värskeid tormimurde (ja suuri – Suure-Jaani ja Vändra vahel on suured larakad metsa loogus maas) ning lömastatud põldoa- ning kaerapõlde. Tohutu kurb.
    Ning pikka aega rajatud suur dendropark hävis selles augustikuus hetkega: http://maaleht.delfi.ee/news/lehelood/koik/tromb-lohkus-ainulaadse-dendropargi-kumne-sekundiga?id=79258508

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See dendropargis toimunud laastamistöö oli kohutav. Neid pilte oli juba õudne vaadata.

      Kustuta
  4. Südamega kirjutatud ja nii elavalt, et paneb kohe kaasa elama. Topeltõielisele alpi tulikale ikka ka head talvitumist!

    VastaKustuta
  5. Hea lugu.:) Tulikas peaks talvituma, sest lihtõieline ju talvitub. Hea drenaaz peab ilmselt olema, sest ega see talv tõenäoliselt suvest väga ei erine, ehk vast 10 kraadi jahedam.

    VastaKustuta
  6. Mulle on alati meeldinud kombainide kasvõi poolöine müra, need on elu hääled, sest leib ju veel poes ei kasva. Ränki aastaid on varemgi olnud ja kahju on tööst ja hoolest, mis tänavu raisku läheb.
    Su tulikas ja palju muudki talvitub ikka :)

    VastaKustuta
  7. Põllumeeste elu pole meelakkumine, lugu ise aga nii tore!

    VastaKustuta