Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 23. august 2016

Sügis

Kuigi kalendri järgi peaks jaguma meil veel terveks kuuks mõnusat rannailma, kisub vägisi sügiseks.  Aga eks ole siin ju päevitatud ka küll. Päevad on küll soojad, isegi kuumad. Kraadiklaas näitas üleeile lausa 27 pügalat üle nulli, aga on vastikult niiske. Eile kell 14.30, kui muru niitma hakkasin, oli muru täiega märg alles ja teatavasti sel juhul peale niitmist avanev vaatepilt ei ole suurem asi, kui just kohe niidust kokku ei kogu. Täna hommikul on selline uduloor kõik katnud, et nähtavus on olematu.

Sügis mis sügis, kõik on juba küps.

Seened moodustavad iga aastaga aina suuremaid ringe.

Ginnala vaher, mille hävimist ma okste kuivamise tõttu kahtlustasin, sai päästetud. Ja ega eriti ei torka silmagi, et suur oks läinud on. Nimelt oli üks suur haru maapinnalt murdunud, ma ei tea küll, kuidas see võimalik on. Saime igatahes selle haru kätte ja puu päästetud.



Lilled on päikeselisel päeval liblikatest kirjud. Aias peab ikka liblikamagneteid olema.

Paremal nurgas must leeder 'Black Tower'. Püramiidvorm, mis talvega maapinnani külmus. Kevadel kasvanud kolmest harust naksasin kaks ära ning nüüd on püramiid mis püramiid. Samas jääb tema aastane juurdekasv võrreldes teiste musta leedrite sortidega tagasihoidlikuks. Kõrgust sügiseks ca meeter. Võib-olla ka minu viga - oleks pidanud need kaks tekkinud haru varem ära võtma, sest ta kulutas liigset energiat ka nende toitmisele. No näis, kuidas ta selle talve üle elab - mulle sobiks nii paari meetrine püramiid.


Vili on koristatud, maa kultiveerimine täies hoos, kohe-kohe tuleb uus külv peale. Toonekured võtavad enne pikka reisi veel traktorite järel kõhutäidet.

Õnnestus seemnekülvist saada paar roosat kukekannust. See on just see toon, mida mul ka vaja oli.



Suurem osa vabast ajast, nii palju kui seda on, kulub selle kivila renoveerimisele. Ausalt öeldes on iga uut rajada kordi kergem, kui s....t saia toota. Tõenäoliselt päris soovitud tulemus saab valmis alles järgmisel aastal, aga ilmet ta juba võtab.

Vägev pihlakasaak ennustab külma talve.




7 kommentaari:

  1. On jah kuidagi septembri näoga aias aga ega selle suve peale pole midagi imestada ka. Niidus on mul läbi suve selline, et süda läheb pahaks aga pole sinnagi midagi parata. Soe on, isegi liiga soe kui nädalavahetusele mõelda ja ööd on meie kandis stabiilselt üle +15 C.aga naljakas on see, et minu kahel pihlakal on kahepeale kokku 1 kobar. Ei tea, kas meie talus jääb talv sootuks vahele ? :D

    VastaKustuta
  2. Ilus on su aias. Aga püramiidleedri kohta tahaksin küsida, et kui sulle meetrine aastane juurdekasv vähe tundub, kuidas sa kavatsed lahendada tema ideaalkõrgusele kahemeetriseks jäämise pärast teist kasvuaastat. Eks vist peadki külmataati appi paluma :)

    VastaKustuta
  3. Tahtsin veel öelda, et nii puhasroosat kukekannust pole minu silmad küll veel näinud.

    VastaKustuta
  4. Niited on tänavu tõesti rõvedad, aga oleme tublilt neid kkku rehitsenud ja tomatimaja sai kena multši. (niitsin traktoriga neid vaaludesse ja rehitsemine läheb kiirelt) Ja tundub, et tomatile see katmine väga sobib, kurgile aga mitte. Nemad on pirtsumad ja niidus tekitab varremädanikkku.

    Renoveerimisprojekt on põnev ja tulemus tõotab tulla väga ilus. Meil on õks pihlakas marju täis (ja mitte väga-väga, parasjagu. Olen kuulnud, et kui pihlakas väga kõvasti õitseb, siis tuleb vihmane suvi. No ei teagi, kas uskuda.

    VastaKustuta
  5. Meil on pihlakad paksult marju täis, aga eelmisel aastal näiteks jäidki marjad puude otsa, ei tahtnud neid keegi. Eile tabas mind ka mingi masendushoog, kohe on augusti lõpp käes, aga suve nautida polegi võimalust olnud, ainult töö ja töö kogu aeg.

    VastaKustuta
  6. Ma ei usu neid rahvalikke ennustusi, sest meri, mis meile ilma saadab, on ettearvamatu. Eks need on rohkem sotsiaalpsyhholoogilised ytlemised ja aitavad inimestel omaenda plaane pidada olukorras, kus väljastpoolt abi pole loota. Nagu maal alati on olnud.
    Sygiseni on õnneks veel aega. Väga ilus kyps aeg on august, paljud praegused õitsejad kestavad kuni suurte kylmadeni. Sinu aed on väga nunnu ja mis seal vbl valesti on, ei paista teistele kyll silma. Kivila tekitab põnevaid ootusi :)

    VastaKustuta
  7. Tore, et nii ilus puu päästetud on. Kukekannus on ilus roosa ja kiviktaimla tõotab väga põnev tulla.

    VastaKustuta