Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 24. mai 2016

Toas ei taha olla

Ilmad on taas ilusad ja palavad ning väga raske on sundida end toas miskit toimetama. Kuigi kui täna hommikul köögis tundsin liivaterasid paljaste varvaste all, oli viimane aeg kiirkoristuseks. Kättevõtmise asi, sai kiiruga üle käidud mõlemad korrused. Tunduvalt inimväärsem olemine jälle.
Kirjutamisega on aga selline asi, et päeval mõtlen, küll õhtul alles kirjutaks. Jõuab sõuab see õhtu ülihelikiirusel kätte ja vaata, kuidas voodisse saad. Hästi on, kui mõne lehekülje veel lugeda jõuan. Täna sundisin end igatahes kell 9 õhtul tuppa, et ehk ikka jõuan midagigi tehtud. Ja peale lõunat on meil platsis need vastikud väikesed kärbsed. Juba kaks päeva on nad minuga usinalt maiustanud.
Aias on nii nii ilus, aga seda teavad ju kõik. Õitsemist ja lõhnamist ja linnulaulu on terve ilm täis. Iga retkega kuhugi aiasoppi avastad miskit uut olema puhkenud, seda on sõnadesse isegi raske panna. Nüüd kui võin aeda nimetada liigirikkaks, siis ei jõuagi enam igale väärtuslikule hetkele kohe jaole. Türi laada ajal olin kodust eemal 3,5 päeva ja tagasi tulles kõndisin suu ammuli. Nii palju oli taas vaadata. Tõepoolest, juba selliste hetkede nimel tasub elada.
Türi laat on alati üks tore ja vinge üritus ja olen kindel, et ostjate vähesuse üle seal küll keegi kurta ei saa. Sel aastal oli isegi pühapäev üllatavalt osturohke. Laat õnnestus ja täna just tegin kodukal korrektuuri, sest väga palju nimetusi sai lihtsalt otsa. Eks mõnda saab ju veel põllult potistada, aga muidugi kõike sealt võtta ei ole. Isegi kõik kaasa võetud põõsad said täiesti nulli müüdud. Jube hea meel oli.
Lubasin, et laadalt midagi ei osta, sest ausalt öeldes on ikka kõik vaja maha ka istutada. No päris nii ei läinud, aga üle ka ei pingutanud. Reedel ja laupäeval oli ikkagi kiire ja jõudsin ainult kahele naaberteele. Pühapäevaks aga sai mu abimees kebabiburgerist vist toidumürgituse, autost väljus ta hommikul 1,5tunniks ja õhtul koorma pakkimiseks. Seega eriti ma kuhugi ei saanud, aga miskit ikka. Kujutage ise ette, kui keset teed on suur silt - päeva pakkumine - ostes 5 okaspuud, tüki hind 2€. No miks ka mitte. Parimas konditsioonis nad just ei olnud, aga saame ju natuke poputada. Valisin siis kanada kuuse 'Rainbow's End', roomava kadaka 'Lime Glow', h.elupuu 'Cloth of Gold', h.elupuu 'Little Champion' ja ühe sordinimetu madala ümara elupuupalli. Pildilt küll kanadalane vist puudu.
No ja siis tuli üks idamaatark, et lähme ruttu, euriga saab igast kraami. Hansaposti kaubamaja vms iganes andis siis praktiliselt ilma rahata kõike, mis neil seal kataloogis. Eks kaup kätte jäänud, pimedas pakendis jne. Kasvatatud vist Hollandis, pakendatud Soomes. Igatahes Enno talu Aivar oli käinud Soomes kohapeal paar nädalat tagasi ja ütles, et seal asi täitsa toimis. Mõned läksid seal ostes ikka hulluks, aga kuna minu aeg oli piiratud, siis tegin ülikiire valiku. Kui nad isegi ebaõnnestuvad, siis ei ole ka rahast kahju. Alustuseks 4€ eest harilik kirss 'Chokoladnaja'. Puu oli korralikus pakendis, kõrgust üle meetri. Kuna lehed olid kahvatud, siis pistsin varjutuskoti pähe peale istutamist. Teiseks valisin pojengi 'Black Beauty', pakendis 3taime, pakendi hinnaks 1€. Kui seal nüüd ikka õiged taimed ka olid, loodan väga. Peaks olema üks tumedama õievärviga pojeng. Kaks juurikat olid korralikud, sellised 15cm pungad, aga kolmas oli küll vanaks läinud. Sellest ei ole ka midagi, täna istutasin nad maha, korraliku augu ja hea kõdumulla sisse. Siis läks kaubaks Itoh-pojeng 'Bartzella'. Selles pakendis oli üks risoom ja taas 1€. Risoom väga korralik, 6-7 suure pungaga. Kui on õige taim, oleks tore. 1990.-ndate lõpus maksis üks taim 1000 dollarit, uskumatu. Tema läks igaks juhuks potti, et oleks silma all ja kasta ei unustaks. Siis võtsin paki hosta 'Frances William's' juurikaid. Oi sina jeerum, neid pakis 10 tükki ja igavesed suured ka. Teen vist allee nüüd, mis muud ikka. Siis võtsin paki suureõielist kellukat 'La Belle', kolm korraliku nutsakat sees, ikka euro. Ja lõpuks 2€ eest roosi 'Flammentantz', mida ihaldasin juba jupike aega.
Siis Victors Gobalt kobar-lursslill 'Chocoholic', leebe kägivars ja aed-kuutõverohi 'Striatum'. Siis veel siberi seedermänd ja nipet-näpet veel.
Eile said igatahes paljud puud maha istutatud, ka pärnvaher ja harilik haab 'Pendula', mis juba jupp aega potis seisid.  Täna istutamiseni ei jõudnud, müügiplats sai taas korralikult korda tehtud, aia taga istutusala fokindatud ja igasugu tühjade kastide ja pottide hunnikud kuuri veetud. Üks pikem ringkäik ka aias, õhtul natuke potistatud ja siin ma nüüd olen. Ah jaa, hommikul kulleriga pakid saadetud ja kaks ringi külastajaid ka vastu võetud.
Mis siis aias nö põnevamat on. No näiteks kaks võõrasema, ma ei tea, mis nähtus see on. Kohe kõrval ühel harilik roheline, aga kaks on sellist keigarit.


Okkalised said kooli saadetud. Kõik on pärit Rahmeldaja käbidest, talv tegi oma valiku. Alles on mägimänd, korea kuusk, fraseri nulg ja kuriili lehis.

Kollased emajuured ootavad potistamist, sest kõik kaasasolnud taimed said Türil läbi müüdud.


Mulle tundub, et aniis-hiidiisop on tittesid teinud.


Meie sulelised suve nautimas.



Kollane haldjakell toretsemas.


Tõenäoliselt madal kuutõverohi, kellele sai korra üks epimeedium peale istutatud, sest kuutõverohi oli suvepuhkusel. Teisel korral jäi ta trimmerile ette. Paistab, et nüüdne koht sobib talle.


Valge metsülane kuuske vallutamas.

Lihtsalt paar vaadet.



Ja lõpuks paar uustulnukat. Armeria juniperifolia 'Röschen'


Harilik kukehari 'Aureum'













15 kommentaari:

  1. Nii armas on lugeda kui keegi täpselt sama tunneb, mis isegi. Ja isegi üks päev kodust eemal on praegu sedavõrd palju, et tuleks nagu uude aeda :) Ja head äri oled teinud nii ühte kui teistpidi :D

    VastaKustuta
  2. Küll Sina ikka jõuad ! Kas Sinu päeva pikkus on 36 tundi ?

    VastaKustuta
  3. Ôues ollakse praegu poole ööni, st kuni silm veel seletab. Hea kuulda, et palju taimi osteti! Ja uustulnukad on ju täitsa tuttava moega. Kas mäletad ikka, et üks uustulnuk minu autosse jäi?

    VastaKustuta
  4. Oh jah, ma pole end suutnud mitu päeva tuppa sundida, liivahunnikud pühkisin küll kokku, aga muud asjad lihtsalt seisavad :) Äge laat on sul olnud! ja edukas!

    naudi, naudi :)

    VastaKustuta
  5. Mind sunnib tuppa töö, muidu aina käiks, imetleks ja nuusutaks. Aga õhtuks hakkavad jalad valutama ja vana kere enam ei jaksa kella üheksani õues hullata. Mai on imeline kuu.

    VastaKustuta
  6. Me vist kõik tunneme sarnaseid tundeid. Ja ega neid peagi suutma kirjeldada, kes asjaga kursis, see on igas mõttes kursis, sõnateta.

    On tore kuulda, et laat oli edukas ja tegelikult tore ju seegi, et sortiment vähenes (noh, et müüdud sai). Saad hakata uueks hooajaks ettevalmistama ning saad arvestada ehk otsa saanute osas suurema hulgaga uueks aastaks.

    Ja tundub tõesti, et Su päev on ikka kordades pikem, kui näiteks minu oma. Oled ikka supertubli!!!!

    PS! Liivahunnikud pühkisin täna hommikul kokku. Peale tööpäeva sunnin ma ennast tuppa vaid seepärast, et enam hästi ei näe ja riigitööle minemiseks tuleb öösel ikka magada ka.

    VastaKustuta
  7. Tore teada, et Sul hästi läks, nii see peabki olema. Ja need Sinu diilid on lausa kadestamisväärsed :D
    Eemalt tulles alles taipad, kui ilus võib Su enda kodus olla, eksju :)

    VastaKustuta
  8. No ja siis mõtle minule, kes ma saan oma aeda nädalavahetustel või vahel üle selle....

    VastaKustuta

  9. Taotleda kiire ja mugav laenu, et maksta arveid ja alustada uut
    rahaline projekti odavam 2% intressi. Võtke meiega juba täna e-posti teel:
    Crawfordloanfirm@yahoo.com vajaliku laenusumma. Meie minimaalne laenu
    Pakkumine € 5,000.00 kuni € 50,000,000.00USD. Meil on sertifitseeritud,
    Registreeritud ja õigustatud laenuandja. Võite meiega ühendust kui teil on
    huvitatud saada selle laenu, võtke meiega rohkem infot
    laenu protsess. Protsessi nagu laenutingimused ja kuidas
    laenu kantakse sind. Me vajame teie kohest reageerimist, kui
    olete huvitatud.

    Sõbralik lõppenud ja järgmise laenu taotluse vorm:

    Sinu nimi:______________________
    Sa tegeleda: ____________________
    Sinu riik:____________________
    Tema amet: __________________
    Vajalik laenusumma: ______________
    Laenu kestus: ____________________
    Kuusissetulek: __________________
    Telefoninumber:________________
    Oled sa kunagi taotlenud laenu: ________________
    Kui olete varem taotlenud laenu, mis kohelda õiglaselt? kus
    Kas põhinev ettevõte? ...

    e-post: Crawfordloanfirm@yahoo.com
    seoses
    Mr Crawford

    VastaKustuta
  10. Kas kannatab rahaliselt või vajate kiiresti raha, et maksta oma arveid? Ja sa tahad võtta riski muutes oma elus. Proovige ja saada oma ATM blank kaardi täna olla üks õnnelik kellegi, kes saavad kasu see kaart. See ATM kaardi seada suudab tungimist tahes pangaautomaadi kõikjal maailmas. Mul on teada selle tühjaks ATM kaardi, kui ma otsisin tööd saidil umbes kuu tagasi. See on tõesti muutis mu elu igaveseks ja nüüd võin öelda, et ma olen rikas, sest ma olen elav tunnistus. Mida vähem raha ma saan päevas see kaart on €3000. Isegi nüüd ja siis hoida raha pumpamine oma kontole. Kuigi kaart on ebaseaduslik, kuid puudub oht vahele jääda. See on programmeeritud selliselt, et seda ei jälgita ja on ka meetod, mis teeb võimatuks CCTV kaamera avastamiseks te kui seda kasutada. Täpsemat infot, kuidas saada teie täna kontakti speedhackersnetwork001@gmail.com

    VastaKustuta
  11. Are you suffering financially or do you need an urgent cash to pay your bills? And you want to take the risk of transforming your own life. Try and get your ATM blank card today and be among the lucky one's who are benefiting from this card. This ATM card is set capable of hacking into any ATM machines anywhere in the world. I have to know about this blank ATM card when I was looking for work online about a month ago. It has really changed my life forever and now I can say I'm rich because I am a living testimony. The less money I get in a day with this card is $3,000. Even now and then keep pumping money into my account. Although the card is illegal but there is no risk of being caught. It is programmed in such a way that it cannot be tracked and also has a technique that makes it impossible for the CCTV camera to detect you when using it. For details on how to get yours today contact speedhackersnetwork001@gmail.com

    VastaKustuta
  12. BE SMART AND BECOME RICH IN LESS THAN 2 DAYS.
    It all depends on how fast you can be to get the new PROGRAMMED blank ATM card that is capable of hacking into any ATM machine,anywhere in the world. I got to know about this BLANK ATM CARD when I was searching for job online about a month ago..It has really changed my life for good and now I can say I’m rich and I can never be poor again.The least money I get in a day with it is about $100,000.(hundred thousand USD) Everyday I keeping pumping money into my account. Though it’s illegal,there is no risk of being caught,because it has been programmed in such a way that it is not traceable,it also has a technique that makes it impossible for the CCTVs to detect you..For details on how to get yours today, email the hackers on : (martinshackers22@gmail.com)

    VastaKustuta
  13. Kallid lugupeetud kliendid, kas te vajate kiiresti laenu? Kui jah, siis võtke ühendust Sunshine Financial Group Inc.'ga (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)

    Oleme sertifitseeritud, autoriteetne, seaduslik ja akrediteeritud laenuandja. Pakume rahalist abi kõigile, kes vajavad kiiresti laenu. Pakume igat liiki laene, isiklikke laene või kommertslaene, samuti saame pakkuda Teile laenu projekti alustamiseks või kodu või auto ostmiseks.

    Kui teil on olnud nii raske hankida oma kohalikelt pankadelt ja teistelt finantsinstitutsioonidelt omakapitali laenu, ärge muretsege, sest Sunshine Financial Group Inc on saanud laenu kogu maailmas.

    USA peamised eelised;

    - Rakenda igal ajal ja igal pool.
    - Saa raha vähem kui 24 tundi
    - laenata 1000 eurolt 30 miljonile eurole
    - Peidetud tasusid pole.
    - Madal intressimäär 3%
    - Te saate võimaluse valida tagasimakse kuupäev kas nädalas, kuus või aastas 1-30 aasta jooksul.
    - Pakume nii tagatud kui ka tagatiseta laene

    Vahendajad / konsultandid / maaklerid on teretulnud oma kliente ja on 100% kaitstud. Me usume täielikult, et teeme koostööd kõigi osaliste kasuks.

    Kui vajate kiireloomulist laenu 24 tunni jooksul, kirjutage meile lisateabe saamiseks e-posti aadressi allpool.

    E-post: (sunshine_fginc@outlook.com)
    E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447903159998

    Soojad ootused
    Susan Benson (vanemlaenude juht)

    VastaKustuta
  14. Testimonianza su come ho ricevuto il mio prestito al 2% (Frank Loans Services)

    Vorrei senza riserve consigliare di lavorare con Frank Loan Services, se sei nel mercato per un mutuo sulla casa. Ho parlato con molti broker mentre acquistavo il mio mutuo ipotecario online, dal primo contatto, ho potuto dire che è il tipo di persona di cui potermi fidare per aiutarmi a prendere la decisione migliore per me e la mia famiglia, Offrono sia a breve che a lungo termine prestito entro 1-30 anni durata del prestito, con o senza garanzia ma senza controllo del credito ei loro servizi sono veloci, affidabili e affidabili perché sono stati testati e considerati affidabili da me a differenza di altre società.

    Hai difficoltà a ottenere il servizio di capitale da banche locali e altri istituti finanziari? hai bisogno di fondi per avviare la tua attività personale? Hai un punteggio di credito basso e stai trovando difficile ottenere un prestito a causa del tuo punteggio di credito non preoccuparti più perché Frank Loans Services è qui per aiutarti a pagare i tuoi conti e ad avviare una buona attività, offrono prestiti a un prezzo molto tasso di interesse abbordabile del 2% le persone interessate dovrebbero gentilmente contattarlo via E-mail: k.frankloans@gmail.com Mobile: +1-713-389-6778.

    I loro servizi includono prestiti di rifinanziamento, prestiti per camion, prestiti per l'istruzione, prestiti per studenti, prestiti personali, prestiti per auto, prestiti per consolidamento debiti, prestiti aziendali, prestiti garantiti e non garantiti, mutui ipotecari, prestiti per la casa, contattali gentilmente oggi per ulteriori richieste via e-mail : k.frankloans@gmail.com Cellulare: +1-713-389-6778.

    La tua soddisfazione finanziaria è lì Scopo e il tuo lavoro con loro sarà una buona esperienza, contattali gentilmente oggi per ulteriori domande se sei interessato a prestiti tramite la sua E-mail: k.frankloans@gmail.com Mobile: +1-713-389-6778.

    VastaKustuta