Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 5. mai 2016

Mõtleme end ajas nädal tagasi

Minul olid jalas kummikud ja seljas mitte just lühikeste varrukatega jope. Kevadel kiiret ei olnud ja aednikulgi oli aega istuda. Ja siis ühel hommikul oli ta kohal, see meie kaua igatsetud ja oodatud suur suvi. Nädalaga on näoks nimetatavast plaadist saanud mingi tumedat värvi sihverplaat, tuul ja päike on pleegitanud keha kõrgeimal kohal asuva karvkatte kartulikoorekarva ja nina kui eenduv element meenutab lillakat porgandit. See ongi see kauaoodatud suvi.
1.mail algas siis Risttee talu ametlik kevadhooaeg ja algas minu jaoks suure üllatusega. Paar päeva varem helistati reisibüroost ja küsiti, kas olen nõus 50 soomlasest turisti vastu võtma. No mis mul ikka vastu sai olla. Aga kui ma pühapäeva hommikul reisikorraldajalt kuulsin, et buss on 10.20 kohal, aga üks väike aga... Nimelt on nende buss natuke suurem, nii 14meetrit pikk. Kevadtöid tegevad põllutöömasinad olid ju meie tee täitsa sassi kihutanud ja parklat meil ka ei ole. Ilm ei olnud ka eriti soe. Ja kui ma siis seda laeva mööda maanteed tulemas nägin, sa jeerum. Aga bussijuht oli õppinud mees ja ei olnud probleemi ka bussi ringi keeramisega. Ka soomlased olid vahvad, nende peamine eesmärk oligi osta ja ainult osta. Mulle meeldis, neile meeldis, küsisid visiitkaarti ja loodan, et kohtume veel. Igati kordaläinud hooaja algus oli.
Nädala alguse rütm on olnud selline, et 5.30 äratus, kohvi, uudised ja 7-st tööle. Kuna soomlased tegid siin paljude nimetuste kohapealt puhta töö, siis võimaluse korral hakkasin aga taas potte täitma. Nii ta nüüd ongi, et hommikuti potistan, siis tegelen enda aiaga, sekka külalistega. Õhtupoolikul on kastmised, korrastused jne. Aias korra loomisega olen varsti poole peal.


 Kõikjalt ei julge ka maad veel puutuda, sest tulijaid mullast jagub. Kui ma siin korra kurtsin, et talv oli taimedele raske jne, siis see nädal on olnud täis üllatusi. Ninad ilmuvad mullast minutitega, see on täiesti uskumatu. Täitsa kõnnin oma nina maas ja imestan, kohates vastu vaatavaid ninasid. Kõik mu epimeediumid, 6liiki, on talvitunud ideaalselt, kaptenilill triksis-traksis. Kõik kehvikud kosuvad. Vapustav kevad, mis algas suht nukralt, suudab tekitada nii palju positiivseid tundeid, mida on raske sõnadesse panna. Nii nii lahe!
Istutamist ootab mul ma ei tea kui palju, ca 50 potikest, aga ikka on vähe. Täna siis sai teoks sõit imedemaa Järvseljale. Kodutöö oli mul tehtud ja teadsin, mida tahan. Paar taime jäi küll saamata, aga mõni sai ka lisaks haaratud. Siin nad siis on.


Oh ma olen kohe nii õnnelik. Mis ma sealt siis ära tõin - h.vaher 'Drummondii', mis oli ammu plaanis. H. haab 'Pendula', kivikask, pärnvaher, suurelehine pärn 'Tortuosa' ja kribalaid. Kõige uhkema otsa ma aga sõna otseses mõttes komistasin, kui Kaie järel aedhortensia 'Sundae Fraise' taime otsima läksin. Ja see tõeline pärl on h. vaher 'Golden Globe'. Tõeline kaunitar. Üritan suured puud sel nädalal maha istutada, et nende puhkemist nautida. Põnev, põnev.
Ja muidugi külastasin möödaminnes Kiskjasiili, keda ennast küll kodus ei olnud. Aga tema lahkel loal tegin aiale kiire ringi peale. See kivila on tal tegelikkuses kümme korda ilusam kui piltidel. Pildi järgi on seda väga raske hinnata, ma siiani ei osanud nautida. Aga tänane elamus oli võimas, mulle tõesti selline lahendus koduaias meeldis. Aga seda peab juba ise nägema. Kiskjasiili trepilt haarasin kaasa Fred Jüssi linnuaabitsa, mille ta mulle oli ostnud ning tagasiteel koju sai ka raamatuga kaasasolev plaat läbi kuulatud.
Õhtul jõudsin veel potistada ja ühe noore murtudsüdamekese paremasse paika istutatud. Ja ongi õues pime ja mina uue päeva ootel.


14 kommentaari:

  1. Sinu rõõm ja teotahe on lausa füüsiliselt tuntavad :) Kohe iulus lugeda kui inimene õnnelik on :D Mingu sul sama kenasti edasi :D Jaksu!

    VastaKustuta
  2. Et neid pikki busse Su õuele ikka jaguks :D

    VastaKustuta
  3. Jah, Sa oled need pikad bussid ja muu hea kraami kuhjapeaga ära teeninud. Su rõõm on nii nakkav, ma oleksidn justkui ise need puud endale ostnud :)

    VastaKustuta
  4. Rõõm on lugeda rõõmsat postitust!

    VastaKustuta
  5. Jõudu ja jätkuvat ilusat kevadet!:)

    VastaKustuta
  6. Suurepärane hooaja algus ju! Oled ikka nii tubli, kell 5:30 näen mina veel värvilisi unenägusid ja keeran teist külge, sest väljas on nagunii millegi tegemiseks liiga külm.

    VastaKustuta
  7. Palju pikki busse algavalhooajal

    VastaKustuta
  8. Hea algus su hooajale. Ma loodan, et need soomlased mu valget mooni ära ei viinud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead, ma ei julge isegi sulle rääkida mitte. Aga kõik need moonid pottides hukkusid. Aga leiame lahenduse :)

      Kustuta
  9. Nii hea meel on Sinu heast meelest lugeda! Jôudu Sulle tegemistes!

    VastaKustuta
  10. Ma soovin sulle ka ikka ohtralt neid pikke busse :) Nii sooja ilmaga läheb päev nädala ette :)

    ja tänan kiidusõnade eest!

    VastaKustuta
  11. jaa, palju selliseid pikki busse ja rõõmutoovaid puukesi! Vahva!

    VastaKustuta
  12. Head hooaja algust ja palju häid külalisi!

    VastaKustuta
  13. ilus-ilus!
    eriti hea oli muidugi see suvise füsionoomia kirjeldus :D

    trumm

    VastaKustuta