Lehevaatamisi kokku

pühapäev, 1. märts 2015

Salakaval märts

Selle kuu 21.kuupäeval algab kevad. Õues on kevadet tunda juba ammu, linnud annavad märku. Meie aias jagub veel lund piisavalt. Aed on põhjast ja läänest ümbritsetud paarimeetrise kuusehekiga ja eks see ka lund hoiab. Aga ongi hea. Kui fb-s postitati juba ammu õitsvatest lumikellukestest pilte, siis mina ei leidnud isegi ühtegi lehte. Samas põllud ümberringi on ammu lumest lagedad. Nii saja meetri kaugusel edelas on meil ka päris suur tammik, mis samuti aitab lumel piisavalt kaua eksisteerida. Aga aiatöödeks on ka vara mis vara.  Viskasin pilgu eelmiste aastate märkmetesse - aastal 2013 oli 2.märtsi hommikul 12 kraadi külma, eelmisel aastal 2 külmakraadi, sel aastal ma pakun homseks hommikuks 2 soojakraadi. Eks me näe veel lund ja tuisku sel kuul. Ikkagi talv.
Külvide idanemisega olen sel aastal väga rahul. Eks ikka on ebaõnnestumisi, aga järjest vähem. Virgiinia männasmailast ja kanada punanuppu olen proovinud mitu aastat ja vot need mul ei idane ega mädane. Kas ei ole seeme olnud valmis või mis, uuel aastal aga uue hooga! Eelmisel aastal ostetud carex lupulina talvitumise kohta veel vara miskit öelda, aga oma taimelt võetud seemned idanesid, 23 päeva ja siis hakkasid tulema.


Edromist tellitud taimed sain täna Helle käest, nii hea tunne oli. Hoidsin neid päeval rõdul, õues oli sooja ju 5 kraadi ja eks pea neid ikka harjutama. Ööseks ei julgenud veel välja jätta, ikka juurdumata taimed. Panin nad kööki aknalauale, seal nagunii aken pidevalt lahti, seega natuke jahedam koht. Soojade ilmadega harjutan neid ikka rõdul olema.
No see must kuusk 'Nana' on tõesti nana, nii pisikest kuuske ei ole ma enne elus ostnud.

Täna külvasin mõned uued kõrrelised ja Helle toodud Symphyandra pendula. Külvasin ka Argentiina pamparohtu. Kuidas teda küll tubastes tingimustes talvitada ja kas juhul, kui idaneb, peaksin teda üldsegi konteineris kasvatama, ei kujuta ette. Ja kui suureks ta üldse meil kasvab? Katsetamise asi jällegi.


Jõudsin täna ka sarikherneid pikeerida, homme jätkan.






7 kommentaari:

  1. need enda külvidest tulevad taimetited on ikka hoopis teine tera :D

    VastaKustuta
  2. Taimed nii ilusad juba, tubli, väga tubli! Ja mis nelk esiplaanil, nii ilusad taimed! Kevad tuleb vääramatult!

    VastaKustuta
  3. Külvist tärkavad taimed lausa paitavad silma ja tuleb tõdeda,et kevad läheneb.

    VastaKustuta
  4. Ka meie aed on veel lumes.
    Nii tore, et see Uus-Meremaa tegelane andis kõlblikku seemet, meil on ta veel lume all, ei oska öelda, mis temast on saanud.
    Pamparohtu meil aias talvitada ei saa. Ilus ja uhke on ta küll. Talvel tuleb ta viia jahedasse, kuiva ruumi. Oleme teda suutnud paar talvel elus hoida, aga kelder talle ei sobinud. Häda on veel selles, et ta hakkab üsna ruttu laiutama ja need tünnid, kus teda kasvatada, on nii rasked, et mõne aja pärast oleks nende liigutamiseks kraanat vaja.
    Aga kõrrelised on igal juhul huvitavad, see Symphyandra tundub iseäratavana :)
    Kuuseke on nunnu! Teeks pai

    VastaKustuta
  5. Mina olen igasuguste asjade isekülvamisest loobunud. Pole kohta sellise potsikumajanduse jaoks. Toas ei kasva midagi ja kasvuhoones on liiga külm.

    VastaKustuta
  6. Nii südantkosutavalt haljendavad potsikud :) ja kuuseke on üliarmas!

    VastaKustuta