Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 30. oktoober 2014

Kohe kohe saab läbi oktoober

Vahepealsetel päevadel on õue jagunud palju vihma, rohket tuult, täna hullu udu jne. No tänane udu oli absurdne. Hommikul mõtlesin veel, et kas lähen maale või mitte, aga SKY PLUS muudkui leierdas, et täna tuleb võrratu ilm, palju päikest jne. Mõtlesin siis, et küll see udu ka ära kaob. Udu oli nii paks, et nähtavus oli tõesti olematu. Ilmal iseenesest viga polnud, tuul nõrk ja soe, aga juuksed tilkusid ja prilliklaasid aurasid. Kuskil poole kahe paiku läks taevas nõks heledamaks ja isegi päikest paistis kõrgelt pilve tagant. Udu hajus nii palju, et silm seletas juba maanteed (500m). Päris ära see udu ei kadunud, aga miskit juba nägi (Arvestades seda, et uduga ma ajasin selja sirgu iga koera haugatuse peale. Mõtlesin, et siga jookseb udus mul p...e, ei näe ka midagi) Ja kui siis kell kolm hakkas läänest mööda maad udu tulema. Silmaga nähtavalt hõljus üle aia ja edasi itta ning muutus massiivsemaks. Vaatasin kella -15.25, nähtavus oli vaevalt 100m. Oli alles udune päev.
Sigadest rääkisin enne just sp, et mõned päevad tagasi ajas üks auto meie teeotsas 4 noort metssiga alla. Ise kuulsin sellest alles siis, kui digi-Sakalas pilti silmasin. Aga ega sp kõik sead meie külast otsa pole saanud, eile olid jäljed juba paarisaja meetri kaugusel aiast.
Täna on siis päev, mil võin öelda, et suur osa aiatöid tehtud (v.a. porgandimaa, maasikate ja veel nipet näpet rohimine). Aga kui seda ei jõua, ei ole ka hullu. Kõik, mis pealt ära lõigata plaanisin, on lõigatud (v.a. paar sügisastrit, õitsevad alles), lõkkeplatsile tassitud. Mahavarisenud lehed riisutud ja paigutud aia taha kraavi kindlale alale ehk looduslikku kompostrisse. Olen kunagi enne ka nii teinud, ilma kaevamata ja liigutamata läks 3aastat ja väga hea lehemuld tuli toona välja.
Kogutud lehed kraavis haava ja kase vahel. Üle kraavi heinamaa, millelt korjati sel aastal neli lõiget.

Sellise imeliku töö tegin veel - eemaldasin noorte viljapuude küljes olevad lehed ja igaks sajaks juhuks ka deutsialt ja abeelialt. Kas see aitab kaasa ka talvele vastu minnes, tont teab, aga nii profülaktika mõttes. Vanad õunapuud, leedrid, põisenelad hoiavad lehti endiselt kõvasti kinni. Ja üks siberi kontpuu ka, kui liigikaaslased kõik raagus. Igasugu remmelgalistest ei tasu rääkidagi.
Üks õnnetus oli ka täna, astusin noorele abeeliale peale ja mitte just õnnestunult. Äkki ikka haavad paranevad, tont teab. Panin ikka tokid sellistele noortele ümber, lihtsalt astusin sammu tagasi, unustades, et sinna ju juba midagi istutatud. Kurb. Parem tokid, kui mitte midagi:)
Mulda sai ka hulgim püramiidtamme tõrusid - üks vagu Nuiast pärit ja teine vagu Tartust pärit tõrud. Hiljem tartlasi hea mulkidega võrrelda.
Ja üks mutt on jälle meie maale saabunud, on nuhtlus. Ehk saab ikka kinni püütud enne külmasid, kuigi tundub visa sell olevat.
Lühidalt, aiatööd põhimõtteliselt selleks aastaks läbi. Otsides leiab aias tööd alati, aga siiski puhkus. Nüüd algavad külvid ja kõiksugu siuksed katsed ja muud tööd.

Just täpselt sellise hunniku taimepealseid lõikusin ühe päevaga. Tänase uduga ei olnud üldse mõtet pilti teha.

Raagus aed ootab talve.




3 kommentaari:

  1. Su "raagus" aed on ju veel täiesti roheline :) Mulle meeldivad ka raagus võrad, nüüd näeb seda, mis suvel lehtede all peidus on.
    Oktoober on lõppemas, aga ma arvan, et novembergi lubab veel aiast rõõmu tunda. Ja tegelikult ka talv on ju ilus.

    VastaKustuta
  2. Küll Sa oled usin. Ma pole juba nädal aega aeda rohkem vaadanud kui aknast :)

    VastaKustuta
  3. See viimane vaade on ikka väga kosutav, ilus! Oh ja lehekompost, ma otsin ka kohta, kuhu saaks ühe lehevalli tekitada, hädaste oleks vaja.
    Mõnus, kui sügis laseb rahulikult toimetusi lõpetada.

    VastaKustuta