Lehevaatamisi kokku

neljapäev, 1. märts 2012

On jäänud vähem kui 3 nädalat

päevani, mil kevad koputab uksele. Õhtud on juba pikalt valged, hommikul läheb samuti varakult valgeks. Lõhnad on teised. Ja metsas on värvi, vähemalt mulle tundub. Talvised pildid on tihti nii must-valged, aga juba helgib rohelist, kollast... Kõik ootavad oma etteastet. Ja see lindude mass, kes toidulaua ümber laulu lööb, on meil ikka hullult suur. Ka salutihane on avastanud toidumaja, teda muidu meie aias eriti tihti ei kohta.
Laupäeval sai siis õunapuude lõikamisega algust tehtud, kaks puud sain tehtud ja 13 on veel. Kõigest 15 vana puud ongi alles sellest 70-st, mis mu isa ja vanaisa 50.-ndatel istutasid. Ja ega need 15 on ka vanad mis vanad. Üle-eelmisel aastal sai toodud kaks noort õunapuud, eks peab sel kevadel veel paar puukest muretsema. Lund on ka nii palju, et redeliga annab aias manööverdada. Muidugi kiiret veel ju ei ole, aga kui ilm ilus, siis kohe tahaks õues olla ja teha ja teha. Tänane ilm on seevastu talvine, lörtsine, tuuline ja vajab väga häid riideid.
Külvid on sel aastal õnnestunud. Olen külvanud kolm korda ja väga hästi on enamik neist ka tärganud. On küll veel nipet-näpet ka tärkamata, aga eks mõnel tegelasel lähebki kauem aega. Kukekannuste külvid mul eelmistel aastatel miskipärast ei ole õnnestunud, aga sel aastal on kõik viis külvi üleval. Männas-neiusilmaga on küll probleeme, üks taim kahest külvist. Tõenäoliselt idanemine väga ebaühtlane. Sammas-kübarõied, mõõlad, päevakübarad, kõrrelised, erinevad kellukad - iga hommik toob midagi uut ja põnevat. Külvasin ka kaht erinevat mugulbegooniat, kuigi nende kasvatamine seemnest pidi suht keeruline olema. Esimesed tõusmed olid nii väikesed, et võta või luup appi, aga edenevad, kuigi aegamisi. Mis veel end ei näita, on erinevad priimulate külvid. Teatavasti on priimulate seemned ka lühikese idanemisvõimega, vbl olid juba tellides vanad. Aga aega oodata mul on. 
Märtsi keskpaiku on päris mitmel aastal tulnud kuldnokad. Sel aastal lubab küll märtsi keskel veel külmalainet, eks vastavalt sellele käituvad ka linnud. Toonekured on tulnud ka juba märtsi lõpul, samas mõnel aastal ka aprilli keskpaiku. Kaugel need ajad enam ei ole ja ju need linnud varsti ka kohal on ja koos sellega ka kevad.

3 kommentaari:

  1. Koputab-koputab:), aga tegelikult läheb ikkagi veel rohkem kui kuu kuni õues saab korralikumalt ringi vaatama hakata, eilne torm on meie aia kuhjanud lund peaaegu sama täis kui eelmisel aastal:D

    VastaKustuta
  2. Oijah, see aeg lausa lendab. Ja kui veel mõelda, et seoses töökaaslase puhkusega tuleb mul märtsi teine pool meeletult töine, siis lendab see aeg minu jaoks topeltkiirusel ehk kuldnokad võib ilmselt juba samahästi kui kohalejõudnuks minule lugeda :oD

    VastaKustuta