Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 11. oktoober 2011

11.oktoober

Tänase päeva märksõnaks võib pidada lindude massilist rännet lõunasse. Hommikust saati oli taevas täis linnuparvi, kes talvekorteri soojustamise asemel põrutavad hoopis soojemasse kliimasse. Ju see siis külmade tulekut tähendab ja mis seal salata, aeg ka sealmaal. Samuti oli täna väga tugev müristamine ja pikalt, ju müristas ka külma. Ei olegi ennemalt oktoobris nii suurt müristamist kuulnud.
Reedel sai siis Tartu kaubamaja osturallit külastatud ja nii mõnegi soodne-moodne ese soetatud. Nädalavahetusel aiatöödega tegeleda ei jõudnud, muud toimetamist oli nii palju. Pühapäeval sai Bauhofi õuetaimedele Hellega koos pilk peale visatud, aga miskit põnevat me sealt ei leidnud. Eks parem kraam oli juba ostjad leidnud, viletsam sortiment oli veel saadaval. Eile sai jällegi Tartus silmaarsti külastatud ja sinna see päev läks. Külastasin ka Piretit, kellega koos Luual sai koolipinki nühitud. Täna siis sain ka aiatoimetustele pihta. Lõikasin maha pojengid ja täitsa mullapinnaga tasa. Eelnevatel aastatel olen väiksed varretüükad alles jätnud, aga jällegi lugesin mingit soovitust, et maapinnani lõigata. Nii ma ka tegin. Mõningad hostad olid nii rääbakad, et need sai ka tagasi lõigatud. Rehaga sai istutusalad ka kobestatud. Tegin musta leedri sordist `Black Beauty` ka pistoksi. Teen ka talvel pistoksi, aga R. Sander oma raamatus soovitas leedrist sügisesed oksad võtta. Panen mulda talvised eraldi ja sügisesed eraldi, siis saan võrrelda, kuidas kasvamaminemise % ka on. Kahjuks tuli suur vihmavaling täna selga, mis katkestas õuetööd võrdlemisi varakult, homme peab usinalt jätkama. Kuna ilmajaam ennustab juba lörtsi, siis vaja ikka aed talvekorda seada, kuuseoksi hankida, leviisiatele  vihmakatted panna, jne. Hariliku elupuu `Spiralis` oksad sidusin ka täna ümber tüve kinni, sest kui peaks lörtsi tulema, läheb puuke kergesti vormist välja. Merike lõikas tagasi roose ja kõik said ka turbaga mullatud. 
Panen siia ka oktoobrikuiseid pilte siis.

Siin siis eelmisel talvel võetud pistokstest sirgunud taimed, mis tulevad talveks veel maasse kaevata. Kevadel hea turustada, vahetada või lihtsalt kinkida.

Siin Helle toodud korea kitseenelas Aruncus aethusifolius, mis sügisel on omandanud punase värvuse. 

Terveservaline paju Salix integra `Hakuro-nishiki` jääb elupuule jalgu. Kuigi olen ta kevadel tagasi lõiganud, on suved tema kasvu soosinud. Püüan meeles pidada ja proovida nii sügisel kui talvel temast pistoksi võtta. Haljaspistikust ta mul kasvama ei läinud ja nii suurt taime ei julge teise kohta ka tirida, kui endal järelkasvu eest pole hoolitsetud. Ehk mõned oksad kasvama ikka lähevad, panen neid kohe hulgim mulda. Dekoratiivsus on tal kadunud ka sp, et kõik oksad kasvavad elupuust eemale, seega nagu veits vildakas see värk.

Lihtsalt sügis ja lihtsalt ilus.


Mugullauk - Allium tuberosum.  Siiani on ta mul asunud ürdimaal, aga sügisel tirisin ühe igatahes lillepeenrasse. Aga neid põõsaid mul veel mitmeid, teisi transpordin kevadel ja ühe lubasin Hellele. Süüa sünnib ja vaadata ka ilus. Küüslaugu maitsega, suu ei jää pärast haisema. Seega väärt kraam. 


Selline siis aed veel oktoobris. Kui öösel tuleb külma, siis homme on hoopis teine vaatepilt.

1 kommentaar: