Lehevaatamisi kokku

esmaspäev, 30. märts 2015

Mõned eile ununenud teemad, uimane

Tänane päev oli ikka eriti hea vihmane. Hea et sajab, maa vajab vett, palju vett. Meil küll vägagi kuiv.
Eilse puude hankimise teema jätkuks vaatasin 2013 aia pilte ja jeerum, kui muutuv ikka kõik on. Kui mõni suur puu maha saetakse, on alul lagendikul eriti imelik uidata. Aga kui ruttu me harjume ja unustame. Uued kasvavad ju peale. Sama püsikute ja kõige muuga. Sel talvel läks meil aias sae alla ploom, kirss ja kaks õunapuud. Lage, praegu veel kännud nähtavad, varsti kadund needki. Eks need õunapuud on meil enamik 60-aastased. Noored puud kipuvad õrnemad olema, mulle tundub nii.
Tegelikult tahtsin veel rääkida seemnelisest paljundusest. Eelmisel kevadel üritasin kallat külvata, külvid ka õnnestusid. Õite värvi näen ehk sel aastal, aga täpilisi lehti nad kahjuks ühelegi järglasele ei pärandanud (punased juuksed antakse ometi järglastele edasi). 'Sunsine Loraine' järglastest 20% pärisid kirjud lehed. Ja kolmas, keda mina ei ole suutnud üldse paljundada, on too aquilegia vulgaris 'Woodside variegated'. Olen külvanud talvel, suvel, kevadel tuppa ja õue ja pole kedagi leidnud. Huvitav, miks`? Kallad on igathes sellised, koos täppidega.

Ja siin minu lemmik nupsikud, ei karda tuult ega vihma ega külma. Ega pragunevat maapinda.



pühapäev, 29. märts 2015

Märts jõuab juba lõpusirgele

Natuke raske ja keeruline on see kuu ju olnud, aga kevad on käes. Ja hea, et mitu päeva taevas ka vihma on jaganud. Igal aastal see kevadine põud meid ka tülitab, hirm tuleb selle ees naha vahele. Vihmavett ei saa ka nii palju ju ette varuda, lihtsalt roiskub. Aga nüüd on kõik jälle hästi.
Kevadine heki pügamine oli isal plaani võetud ja selgus kurb, aga karm tõde - hekipügaja oli lootusetult amortiseerunud. Vot oli hea riist, 17 aasta jooksul kui palju vatti ta sai. Kuusehekki on meil 100meetrit, siis veel kuuspall, hulka kujundatud kuuski, tuhkpuuhekk ka päris pikk ja lisaks üks sireliheki rivike, mis on tuulekaitseks istutatud, aga mida kõrgeks ei saa kohe kuidagi lasta kasvada.
Ja nüüd sai tema aeg otsa. Husqvarna oli. Loodus tühja kohta ei salli ja saigi majja uus tööriist toodud. Aeg on edasi läinud ja tehnika vingemaks. Vähemalt isa esimese tööpäeva lõpus arvas, et uus on tunduvalt parem. Seega sel kevadel sai hekk ikka pügatud.
Järgmisena ütles üles mu kallis lauaarvuti. Vedasin siis kapi otsast vana arvuti alla, aga see oli nii aeglane, et tõesti - enne jõuad köögis ämbritäie kartuleid ära koorida, kui järgmine leht avaneb. Kõige suurem kahju on 2014 aasta piltidest. Oma lohakusest ja pidevast ajapuudusest tingituna ei olnud nad mul kuhugi salvestatud. Õnneks sain uue kõvaketta ja küll need pildid sealt ka mingi aeg kätte saab. Poiss valis siis mulle uue arvuti välja (mis minu vajadusi pidi täielikult katma). Aga ei ole ma läpakaga harjuda veel jõudnud, tasapisi edeneb. No ja siis see Windows 8 on ka paras ulme. Aga muidugi hea on ringi rännata temaga küll.
Nüüd siis tiba aiaelust ka. On jah ilusaid sooje ilmu küllaga olnud, aga taimed ootavad ikka oma õiget aega ja käivad loodusega ajast aega koos. Kui ikka õitsema peaks aprillis, siis ikka ootavad veel. Põnevat on aias muidugi palju ja paljusid ei mäletagi, et nad olemas on ja jeerum, kui paljud on ju veel tärkamata. Aga mina pean vist ikka ka mõistuse kokku võtma ja uusi tegelasi vähem kokku krabama. No kuhu need kõik jälle istutatakse, mis juba varakevadel on kokku krabatud. Hea küll, Edromist jäi mul saamata penstemon pinifolius, aga pole hullu, mul tärkasid nad endal ka. Siis sattusin paar korda Viljandis Maarahva poodi ja no tule taevas appi, kõike ju kohe vaja.
Selliseid kastitäisi on siis kolm. Aga eks seal müüakse ka päris sellist nö valenimelist kaupa. No mis ma siis sain - paeonia Black Beauty. Loodan, et ikka õige värk, hind oli ka olematu ja väga suurte pungadega taimed. Helleborus Green oli pakil, vist siis Double Ellen Green. Paeonia Yellow -sellist sorti ma kuskilt ei leidnud, aga kui ta tõesti kollane on ja 3.89 hinnaks, no las siis olla. Dicentra Valentine 3.29 ja Hosta White Feather 2.99. Helle käest mul veel toomata paar lumeroosi ja alpikanni. Lisaks igasugu enda külvatud uued taimed. Edaspidi rõhk puudele ja põõsastele!

20.märtsiks said kasvuhoones taimed korda, see oli ka üks suur töö. Mõned kastid seal veel sees on, aga suurem osa ikka juba platsil.

Redis oli 20.märtsiks selline, 8.külvasin. Pakil kirjas, et saak 18 päevaga, peaks juba söödud ka olema, aga liiga külm on ikka.

Ja 21.märtsi hommik oli meil selline.






pühapäev, 1. märts 2015

Salakaval märts

Selle kuu 21.kuupäeval algab kevad. Õues on kevadet tunda juba ammu, linnud annavad märku. Meie aias jagub veel lund piisavalt. Aed on põhjast ja läänest ümbritsetud paarimeetrise kuusehekiga ja eks see ka lund hoiab. Aga ongi hea. Kui fb-s postitati juba ammu õitsvatest lumikellukestest pilte, siis mina ei leidnud isegi ühtegi lehte. Samas põllud ümberringi on ammu lumest lagedad. Nii saja meetri kaugusel edelas on meil ka päris suur tammik, mis samuti aitab lumel piisavalt kaua eksisteerida. Aga aiatöödeks on ka vara mis vara.  Viskasin pilgu eelmiste aastate märkmetesse - aastal 2013 oli 2.märtsi hommikul 12 kraadi külma, eelmisel aastal 2 külmakraadi, sel aastal ma pakun homseks hommikuks 2 soojakraadi. Eks me näe veel lund ja tuisku sel kuul. Ikkagi talv.
Külvide idanemisega olen sel aastal väga rahul. Eks ikka on ebaõnnestumisi, aga järjest vähem. Virgiinia männasmailast ja kanada punanuppu olen proovinud mitu aastat ja vot need mul ei idane ega mädane. Kas ei ole seeme olnud valmis või mis, uuel aastal aga uue hooga! Eelmisel aastal ostetud carex lupulina talvitumise kohta veel vara miskit öelda, aga oma taimelt võetud seemned idanesid, 23 päeva ja siis hakkasid tulema.


Edromist tellitud taimed sain täna Helle käest, nii hea tunne oli. Hoidsin neid päeval rõdul, õues oli sooja ju 5 kraadi ja eks pea neid ikka harjutama. Ööseks ei julgenud veel välja jätta, ikka juurdumata taimed. Panin nad kööki aknalauale, seal nagunii aken pidevalt lahti, seega natuke jahedam koht. Soojade ilmadega harjutan neid ikka rõdul olema.
No see must kuusk 'Nana' on tõesti nana, nii pisikest kuuske ei ole ma enne elus ostnud.

Täna külvasin mõned uued kõrrelised ja Helle toodud Symphyandra pendula. Külvasin ka Argentiina pamparohtu. Kuidas teda küll tubastes tingimustes talvitada ja kas juhul, kui idaneb, peaksin teda üldsegi konteineris kasvatama, ei kujuta ette. Ja kui suureks ta üldse meil kasvab? Katsetamise asi jällegi.


Jõudsin täna ka sarikherneid pikeerida, homme jätkan.