Lehevaatamisi kokku

teisipäev, 26. veebruar 2013

Esimesed kevadised ilmad

Viimased kolm-neli päeva on päikest olnud piisavalt palju ja ilmad juba sellised kevadised. Ise olen küll seda enamuse ajast vaid läbi akna saanud jälgida, sest see tobe viirus vindub endiselt. Eile arsti juures käisin, nii palju sain siis ilma nautida. Homme saabub vereproovi vastus, siis saab ehk teada, kas taandub või on miskit kuskil halvasti. Aga märts on meil ka ikka enam-vähem talvekuuna käitunud, eks seda külma ja lund saame veel nautida küll.
Olen siin toas nüüd neid külve hoolega jälginud ja uurinud ja mõelnud, et need seemned on küll ühed isepäised tegelased. Kuidas on võimalik, et ühest külvist, milles on ju üks ja sama kasvusubstraat, hoitud ühtlastes tingimustes, seemnete päritolu on üks, aga see tärkamine... Täidisõieline must kurekell - esimene taim tärkas nädal tagasi ja täna pistis kolmas pea välja. Tennessii siilikübarast on pool karpi päris kopsakate taimetittedega, samas teises pooles haigutab tühjus. Vitshirssi üleval ainult KOLM taime, mis juba umbes 3cm pikad, muidu vaikus. Valkjas hiidhüatsint - ÜKS ilus ja tugev tõusmeke.Nii nagu vahest on inimeste käitumine ettearvamatu, sama ka seemnetel. Suur üllataja oli minu jaoks laudleht - juba kolme -nelja päevaga oli karp roheline - muidugi seda ma ei tea, mitu aastat neil taimeks sirgumine aega võib võtta - pakun et paar-kolm kindlasti. Kuigi laudlehe suure taime all ei ole ma kunagi seemikuid märganud, muidugi on nad ka imepisikesed, tõenäoliselt on kõblas sealt alati üle käinud. Ja teine kiire tärkaja oli tanguutia elulõng, mis viskas ikka paari päevaga cm juurde ning tärkamisega oli ka väga kiire.Külmkapp meenutab ka juba kasvuhoonet, ühes juurikate karbis on seemnepakid reas. Kiht üleval siis külvid. Kõigepealt rändas sinna karuhein ja neljapäeval lähevad emajuure külvid kaheks kuuks. Sel sügisel tuleks ikka kõik üritada lume alla külvata, ainult et kuidas neid külve näriliste ja lindude eest kaitsta. Kasvuhoonesse ei jõua ka talvel ju eriti tihti. Pean ikka konkreetse plaani enda jaoks valmis tegema - umbes nagu vanasti olid meil viisaastakuplaanid.
Lugesin ka hommikul blogisid ja vaatasin, kui produktiivsed meil aiapidajad ikka on. Muhedik on hullult uhked kampsunid ja mis kõik valmis kudunud. Eriti nobedad. Ise ma ei ole kunagi suur käsitööline olnud, heegeldasin küll kunagi sada aastat tagasi, aga miskipärast on see jäänud kõik minevikku. Ema on mul see-eest sel alal nobe, koob küll sokke ja telgedel vaipu.
Eile tutvusin siis meil pakutava taimevalikuga ja tahaks kohe nii paljut endale, oleks see rahakott ainult paksem. Nii palju igat põnevat on ikka pakkumistes. A ega kõike ei peagi elus saama. Niigi sai eelmisel aastal hulka uusi taimi ja sibulaid hangitud ja kevadel peaks kõigi eelduste kohaselt üllatajaid jaguma küll ja veel. Enim ootan muidugi kolmiklilli, et kas ja kuidas nad end üleval peavad ja kas ka õitsevad. Igasugu uusi sibulaid sai ka maha topitud, eks sealtki peaks üllatusi tulema.
Ühe ülesande panen endale veel - korjata sügisel (isegi suvel) aiast võimalikult palju seemneid ja siis vaadata, mis ja kes neist kasvavad. Tõenäoliselt selliste katsetamistega võib leida üht koma teist, kuigi see võtab aega ja kannatust ja peab olema ka tahtmist. Tahtmist mul õnneks on.
22 päeva veel ja ongi kevad käes.
Aleksander ootab, kunas praad lauale kantakse:)

esmaspäev, 18. veebruar 2013

Kevad koputab uksele

Kontpuu oksad on vaasis lehed kenasti laiali löönud ja ka õienupud on otstes uhkeldamas. Vähemalt toas on kevad kätte jõudnud. Tihaste laul on juba pikemat aega ilmutanud kevade märke. Varestel on samuti kiired ajad kätte jõudnud. Kõik see annab meile märku, et varsti see kevad tuleb. Esimesed külvid ka tärganud. Eriti põnev on jälgida raotut kurereha - juba esimene pärisleht on nii armsa säbrulise servaga, et võta või kaissu. Teised põnevad on efedrad. Kuis nad meil talvituvad, ei kujUta ette. Kuigi peale jääaega olid nad Eestis täitsa kohalikud asukad. Riia Botaanikaaias pidid ka jõudsalt edenema, aga ma ju tükk maad põhjapool. Igatahes hetkel on need okaspuulaadsed tegelased päris ägedad ja viskavad pikkust usinalt. Peale idanemist ma neid ei kastnud, aga eile natuke vett siiski panin. Eks nad kokkuvõtvalt kaktused ju on.
Eelmisel nädalal sai see hull gripiviirus minust ka võitu. Ise ma küll ei mäleta, et ma elus gripiga niimoodi pikali oleks olnud - neli päeva elust on täiesti maha visatud. Palavik püsis stabiilselt 39 ümber ja mitte midagi ei jõudnud teha. Käisin isegi kopsupõletiku kahtlusega röntgenis, aga õnneks olid kopsud puhtad. Nüüd võtan nädala lõpuni antibiootikumi. Saaks veel sest jubedast köhast ka kuidagi lahti.
Eilseks oli jõud nii palju taastunud, et külvidega jõudsin enam-vähem ühele poole. Panen siia ainult mõned külvid kirja, mis mul esimest korda katsetusel on.
1. Kanada kurekell
2. Kollane emajuur
3. Dinaari emajuur
4. Suur teeleht `Rubra`
5. Vitshirss
6. Hiidhüatsint
7. Varretu põisrohi
8. Nastanthus spathulatus
9. Siberi lehis
10. Hondo magnoolia
11. Verev kontpuu
12. Virgiinia toomingas
Täna üritan mugulbegooniad sooja tuua, ega ei teagi, kuidas talve üle on elanud. Turba sisse ju ei näe. Leidsin kodust terve kotitäie tammetõrusid, need ka lumele laiali laotama, ehk mõnele sulelisele maitsevad?
No nii, ootame siis kevadet edasi. Järgmiseks postituseks loodan ka koduka valmis saada, olen igal vabal hetkel sellega tegelenud. Mõned olulised detailid veel lisada ja peaks looma hakkama. Seniks aga MÕNUSAT KEVADE OOTUST KÕIGILE!!!

pühapäev, 3. veebruar 2013

Esimesed külvid tehtud

Veebruar on alanud soojalt, temperatuur püsib 0 lähedal. Eile päeval oli lausa 2 kraadi sooja. Lund on vaatamata sellele, et vihma on sadanud, palju. Käisin eile kontpuu oksi vaasi toomas ja ikka andis aias sumbata. Tahtsin ka värdforsüütia oksi võtta, aga okste otsad olid täitsa mustad. Ei tea ka, mis sorti mul ta on, aga ega õiget õieilu ma ei ole tal näinudki. Mäletan, kui 2010 mais Tallinnast Viljandi sõitsin, õitsesid kõikjal forsüütiad ja põõsad olid üleni kollase vati sees - minul õied ikka ainult alumiste okste küljes. Pean mõne parema sordi vist muretsema, mis nii väga külmahell ei oleks.
Täna olen terve päeva siis külvanud, igasugu asju sai siin mulda pistetud. Kõige põnevamad on minu jaoks erinevate vahtrate seemned, aga need vajavad veel kaks kuud külmas olemist, ei saa seega nii pea neid külvata. Külvatud said järgmised seemned:
1.Tiibpojeng 03.02
2.Lääne mõõkrohi 03.02
3.Kollane lauk 03.02
4.Tennessii siilkübar 03.02
5.Kamtšatka raudrohi 03.02 07.02
6.Käoking `Nana´ 03.02
7.Pisi-kuldvits 03.02
8.Kaelus-mürrputk 03.02
9.Laialehine kõreliilia 03.02
10.Jäänelk `Haenke` 03.02 07.02 (tõusmepõletik)
11.Harilik karuhein 03.02 18.02 (külv külma)
12.Kolmis-õnnehein 03.02
13.Double-Decker 03.02 10.02
14.Aas-kurereha `Dark Reiter` 03.02 
15.Rand-ogaputk 03.02
16.Raotu kurereha 03.02 12.02
17.Harilik efedra 03.02 10.02
18.Harilik elulõng `Vanilla` 03.02
19.Lõhislehine ülane `Rubra` 03.02
20.Täidisõieline kurekell `Must kroon` 03.02 18.02
21.Viali priimula 03.02 17.02
22.Tiibeti priimula 03.02
23.Kahkjas siilkübar 03.02 10.02
24.Menziesii punanupp 03.02
Aga kaks korda nii palju on vaja veel külvata. Näis, kas järgmisel nädalal jõuan või mitte. 
Lisan punasega tärkamise kuupäevad.
Kevad ei ole enam kaugel!!!